Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Manifesterar mot kommunen

Arbetet för mångfald i kommunen sker ”i negativ anda”, menar föreningen Tillsammans för Södertälje som med ett antal andra föreningar i dag ska manifestera mot detta. – Man måste kunna yttra sig utan att bli av med sitt jobb, säger Erik Karlberg.

Tillsammans för Södertälje har under de senaste åren arbetat för att förbättra bilden av Södertälje, bland annat genom att manifestera mot rasism och lyfta fram positiva saker.

Men nu på förmiddagen markerar föreningen med en manifestation med udden riktad mot kommunen, eller i vart fall en del av den kommunala verksamheten – mångfaldsarbetet.

I ett pressmeddelande skriver man:

”Tillsammans för Södertälje inser dock, med de senaste veckornas diskussioner, att det finns betydande hinder för att kunna lyfta den positiva bilden av staden när arbetet med mångfaldsfrågor i Södertälje kommun sker i negativ anda”.

Föreningen skriver att man är ”djupt oroade att ett flertal personer inte vågat kritisera arbetet med bland annat mångfald och minoritetsfrågor internt samt att vi kan läsa om personer som tvingats gå från sina tjänster för att de sökt stå upp mot fördomar och rasism”.

Sedan avslutar man med länkar till artiklar i LT om kritiken mot kommunens mångfaldsstrateg.

Men Erik Karlberg, med i Tillsammans för Södertälje, säger att manifestationen inte riktar sig mot någon enskild tjänsteman.

– Nej, den syftar till att kommunen ska visa att man fångar upp signalerna och inte bara hävdar att allt fungerar så bra. Det bidrar bara till att normalisera rasistiska fördomar. Samtidigt är det här en manifestation för de tysta, som inte vågar gå ut med kritik.

Och det fångas inte upp? – Nej, vi upplever inte det.

Även Assyriska föreningen, Syrianska föreningen och den romska föreningen Greppa livet, deltar i manifestationen klockan 10.30 på Maren.