Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mångkultur försvårar integrationen

Finns det en definition av multikultur? Själva konstruktion av ordet säger en hel del.  Det innebär att flera kulturer samexisterar samtidigt. Tanken om samexistens är vacker. Att Sverige aktivt agerar för att göra Sverige till ett mångkulturellt land återspeglar den svenska gästfriheten, toleransen och viljan att göra Sverige till en trivsam och trygg plats för människor som kommer från andra länder.

De ska kunna vara sig själva, inte behöva bli av med sin egen kultur bara för att de bosatte sig i Sverige. Trygga människor är viktiga för samhället. Rotlösa, osäkra individer med försvagad självkänsla och självkännedom är – det kan ingen förneka – en belastande faktor i varje samhälle. 

Positiva aspekter gör att Sverige bejakar mångkultur. Och uppfattningen är att invandrade kulturer berikar Sverige och Sveriges invånare. 

Avsaknaden av debatt om mångkulturens baksidor och dess negativa inflytande på samhället är beklaglig.

De allra flesta företeelser har dock både negativa och positiva sidor. Och mångkultur innebär också att värderingar och maktstrukturer som folk tar med sig återskapas på deras nya boplats.

Avsaknaden av debatt om mångkulturens baksidor och dess negativa inflytande på samhället är beklaglig. Ett växande antal utanförskapsområden har kommit till Sverige i samband med mångkulturens intåg och bör ses som en del av mångkulturen, men nämns aldrig som en sådan.                 

Allt tydligare ser man att immigranter inte känner sig inte hemma i Sverige och ser samhället som något som de inte är en del av. Följaktligen påverkas integrationen negativt. Det är dags att ställa en uppriktig fråga om det är förståndigt och realistiskt att ha lyckad integration och mångkultur som två oberoende mål.

Enligt min uppfattning är integrationen viktigare för samhället än mångkulturen på grund av mångkulturens negativa aspekter. Det krävs att Sveriges riksdag fattar viktiga beslut som prioriterar integrationsmålet. Främmande kulturers element behöver inte ha politiskt eller ekonomiskt stöd från staten för att få fäste i Sverige och därmed berika befolkningen.

Uppskattas de av Sveriges invånare blir de en del av den inhemska kulturen på ett frivilligt och naturligt sätt. Det ser vi genom att begrunda pizzans och kebabens intåg och på hur snabbt Halloweenfirandet blivit en del av svensk kultur. 

Mariusz Kawecki (SD)

ledamot i kommunfullmäktige

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel