Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Många är rädda att äta gammal mat

En av fyra personer undviker helt att äta mat med utgånget datum. Hälften av dem är rädda för att bli sjuka. Trots det slänger vi allt mindre mat, enligt en marknadsundersökning.

Enligt en attitydundersökning beställd av Konsumentföreningen Stockholm (KfS) har matsvinnet minskat, men vi bär fortfarande på rädslan att bli sjuka av mat med passerat datum.

– Det är riktigt roligt att se att det slängs mindre mat i dag än tidigare och att det gäller såväl restauranger som butiker och hushåll. Men det är beklagligt att rädslan att bli sjuk av mat med passerat datum är så djupt rotad hos en del, säger Louise Ungerth, chef KfS i ett pressmeddelande.

I pressmeddelandet förklaras att bäst före-dag eller sista förbrukningsdag ska finnas på färdigförpackade livsmedel så att man lättare ska kunna bedöma produktens hållbarhet.

Om livsmedlet förvaras enligt rekommendation, håller det ytterligare en tid efter bäst före-dagen.

Undersökningen som gjordes av Novus visar att hushåll, restauranger och butiker slänger mindre mat jämfört med resultatet vid tidigare undersökningar.

– Att fler uppger minskad miljöpåverkan som skäl för att minska matsvinnet tyder på att kopplingen mellan matsvinnet och miljön och klimatet är tydligare för fler och det är positivt och ger hopp om framtiden, säger Louise Ungerth.