Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Man ska känna sig stolt över Södertälje"

Södertäljeborna ska åter känna stolthet över sin stad. Det är målet för butiker, idrottsföreningar, kommun och syrisk-ortodoxa kyrkan som nu kraftsamlar för att nattvandra och ändra synen på Södertälje.

Ett entusiastiskt gäng samlas i centrumföreningens lokaler. Sveriges kanske största nattvandrarorganisation har just grundats. Men det är något mer.

– Man märker generellt att handeln och även kommunen har en annan framtidstro, säger centrumledaren Lena Schulte.

En känsla av förändring. Aydin Aho, ordförande i Assyriska, försöker sätta fingret på den.

– Vi var i Borlänge nyligen och en lokaltidning där ville göra en intervju. Deras frågor handlade inte om det negativa; våld, kriminalitet. De frågade ”varför är ni så bra i Södertälje? Vad gör ni för att era ungdomar ska lyckas så bra inom alla idrotter”, säger han stolt.

Varje fredag- och lördagkväll ska minst fem personer nattvandra mellan 22 och 02. Kommunen har avsatt pengar till en samordnare som ska finnas på plats under helgkvällarna och polisen ska organisera utbildning i hjärt- och lungräddning.

Samtidigt handlar det om att vända synen på Södertälje som en stad som är drabbad av våld och skadegörelse.

– Vi ska alla försöka ”sälja” stan, tala om lite extra hur bra det är. Visionen handlar om att man ska känna sig stolt som Södertäljebo, säger Andreas Ersson, fastighetsmäklare på Fastighetsbyrån, som är en av initiativtagarna.