Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Man måste räkna på de totala utsläppen

Annons

Svar till Cecilia Wikström (L) som skriver att ”det är orimligt att flygbränsle inte beskattas på samma sätt som alla andra fordonsslag”.

Anmäl text- och faktafel

Nej, Cecilia Wikström, det är inte alls orimligt. Det orimliga är att du, i likhet med den förhärskande trenden, fortsätter att jämföra äpplen och päron. För en korrekt jämförelse mellan skilda transportslags utsläpp måste man titta på de totala utsläppen och inte bara under själva resandet.

Väg- och järnvägstransporter kräver omfattande anläggningar i form av vägar, spår, broar, tunnlar, planfria korsningar etcetera. Dessa genererar omfattande utsläpp och inte endast vid anläggning utan även för underhåll. Dessutom skapar väg och järnväg enorma spår, som väl kan kallas sår, i landskapet, naturen.

Flyg kräver mycket små ytor för sin verksamhet och fartyg endast smärre ingrepp i naturen – även om vi i Södertälje kan tycka att byggandet av den nya slussen är ett ganska stort ingrepp under själva byggandet. Flygandet sker i luften utan minsta krav på anläggningar och fartygstrafiken använder till allra största delen befintliga vatten.

Om Cecilia Wikström vill göra en korrekt jämförelse – hon skriver ”faktiska utsläpp” – bör hon titta på de totala utsläppen per passagerarkilometer och inte endast vid själva resandet.

Erik Stenborg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel