Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Man lovar runt vid Sandviken – till höga kostnader

Artikel 9 av 13
Sandvikens framtid
Visa alla artiklar

Reflektioner efter medborgardialogen rörande Sandviken/Norrlöt den 25 april. Politikerna var tysta och lät tjänstemännen föra talan. Där hävdades, i alla sammanhang när kritik framfördes, att man var där för att lyssna på "vad ni vill, ni som bor i Sandviken".

Inga reservationer framfördes, vare sig från tjänstemän, konsulter eller närvarande politiker. Besked om att ytterligare utredningskrav kan komma att lanseras av konsulterna mot bakgrund av alla löften och oklarheter. En initierad bonde visste att berätta att det redan fann en kulturinventering – den informationen var nog värd ett antal hundra tusen kronor för skattebetalarna.

Frågan är vilka utredningsdirektiv som kommunen har lagt på konsulterna, vilken avgränsning har uppdraget? Som beställare av konsulttjänster måste man veta att konsulternas bästa inkomst är beställarens inkompetens att avgränsa uppdraget. Beställaren måste ha minst samma kompetens som konsulten, annars är man i underläge. Konsultupphandlingen i detta fall tycks vara något oprecis och ger upphov till en del farhågor – tanken på nya Karolinska och på Fornhöjden ligger som ett skräckscenario.

Jag oroas av utvecklingen, eftersom politiker och tjänstemän inte står ansvariga för dåliga upphandlingar – jämför med Fornhöjden.

Uppmärksamhet rekommenderas. Vilka utredningar är oundgängligen nödvändiga och vilka är lull-lull som bara kostar pengar?

Som skattebetalare deltar man i finansieringen av olika typer av konsultuppdrag. Jag oroas av utvecklingen, eftersom politiker och tjänstemän inte står ansvariga för dåliga upphandlingar – jämför med Fornhöjden. Konsulter och tjänstemän kanske inte ens är boende i kommunen och behöver därmed aldrig oroa sig för negativa utfall för kommunen.

Kommunens tjänstemän berättade att de, på ett tidigt stadium i processen, kanske innan konsulterna upphandlats, haft möten med ett litet fåtal markägare som hade starka intressen av att exploatera obebyggd mark i Sandviken/Norrlöt.

De sade också att ”nu, ikväll, har ni, boende i området, er möjlighet att säga vad ni anser om planerna”.

Vi som bor här menar att detta är ett bakvänt sätt att arbeta och som rimmar dåligt med allt prat om kommunal demokrati.

Det massiva motstånd mot planerna som manifesterade sig under kvällen och dagarna före mötet genom flera brev och ett medborgarförslag med hundratals undertecknade visar klart att konsultkostnaderna är bortkastade pengar.

Det lär bli svårt för kommunen att driva igenom förslag som enigt avvisats av de närmast berörda och då är det bakvända förarbetet just precis bortkastat.

Mot bakgrund av den detaljnivå som presenterade för de olika exploateringsalternativen torde det finnas ett digert utredningsmaterial för förtätningsmöjligheterna. Det skulle kunna vara en förklaring till hittills nedlagda utredningskostnader.

Man redovisar på detta stadium en noggrannhet ned till absoluta tal, vilket ger anledning till att vara skeptisk och som betraktare göra några reflektioner:

• Alla områden är detaljstuderade och resultatet redovisas med exakthet. Här finns underlag för angiven exploatering. Att medverka på mötet för att lyssna och ta hänsyn till synpunkter är då ett spel för galleriet. Planeringen har således kommit längre än vad som redovisades på mötet. Konsulterna har fått lägga allt för mycket tid i tidigt skede på detaljerade skisser.

• Man använder hitte på-siffror. Arealen i området har dividerats med 1 200 och då blev summorna dessa. Man har trott att en skenbar noggrannhet pekar på ett seriöst bakomliggande arbete.

Fem miljoner kronor hittills. Var kommer slutnotan hamna om detta konsultbeställeri for fortgå?

Gus Gustafsson

Norrlöt, Enhörna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel