Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Man krälar inför USA"

– Släpp Manning fri! Sveriges regering måste agera. Det säger Erik Lönroth, talesman för Piratpartiet i Södertälje, som slåss för mannen som anklagas för att ha läckt till Wikileaks.

– Det är nu precis ett år sedan USA:s regering kidnappade Bradley Manning. Sedan dess är han berövad alla sina mänskliga rättigheter och har förnedrats och utsatts för tortyrliknande övergrepp. Och detta för att han dokumenterat och gett oss bevis om mord som den amerikanska krigsmakten utfört, säger Erik Lönroth.

Om det var den 25 eller 26 maj som menige underrättelseanalytikern Manning greps i Iraks huvudstad Bagdad är inte klarlagt.

– Man vet inte det exakta datumet. Men vi utgår i vår kampanj från att det var den 26 maj, säger Erik Lönroth.

23-årige Manning är sedan dess isolerad, misstänkt för att ha läckt hundratusentals hemligstämplade dokument från det amerikanska försvaret till Wikileaks. Bland dem den uppmärksammade videon Collateral murder som visar hur amerikanska soldater från en helikopter sköt ihjäl ett dussin oskyldiga civila i Bagdad 2007.

– Han gjorde i så fall precis det som varje medborgare bör göra – avslöjade övergrepp och mord. Dessutom ingår det i den amerikanska soldateden att försvara konstitutionen. Vilket han gjorde. När han åkte till Irak trodde han att han som amerikansk soldat skulle göra något gott för irakierna. Men verkligheten var en helt annan, säger Erik Lönroth.

Det pågår sedan länge en internationell kampanj för Manning – där Pentagonpapperavslöjaren Daniel Ellsberg, John Pilger, Noam Chomsky och andra deltar.

Piratpartiet i Södertälje har nu – ett år efter gripandet – valt att föra kampanj för Manning.

– Vi anser att han bör släppas fri och behandlas i enlighet med det amerikanska rättssystemet. Nu behandlas han som en krigsfånge och har berövats alla sina demokratiska rättigheter. Han har helt isolerats från omvärlden och tvingas gå naken i sin cell, säger Erik Lönroth.

Partiet tycker att regeringen borde ha agerat.

– Men hittills har de inte gjort någonting. Vare sig Reinfeldt eller Bildt. Och det är oerhört svagt. Man krälar inför USA och väljer att blunda för dessa övergrepp, säger Erik Lönroth.

Han tycker också att media svikit.

– Det har varit väldigt lite om det i tv och tidningar. Så vi ska försöka få journalistförbundet att bli mer aktivt i frågan, säger Erik Lönroth.

Han ska själv i dag intervjua den internationella kampanjens ledare Jeff Pattersson för publicering på partiets lokala hemsida.

– Vi har också tagit in Wikileaks i vårt politiska hjärta. Vi har samkört deras sajter med våra. Stänger myndigheterna Wikileaks sajt stänger de samtidigt Piratpartiets hemsida. Och då bryter de mot grundlagen, säger Erik Lönroth.