Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Män håller oftast i taktpinnen

Det är fortsatt illa ställt med jämställdheten i dirigentkåren på svenska scener, och till och med något sämre än tidigare.

Andelen föreställningar som dirigerades av kvinnliga dirigenter minskade från 17 procent i fjol till 16 procent i år, skriver föreningen Kupp (Kvinnor upp på pulten) i ett pressmeddelande.

Kupp har tittat på dirigenter för svenska professionella orkestrar och operahus under säsongen 2016/17. Svenska kvinnor får bara dirigera 1,6 procent av föreställningarna, eller 16 av totalt 973. Deras svenska manliga kollegor dirigerade 38 procent av konserterna.

Kungliga filharmonikerna har dock ökat sin andel kvinnliga dirigenter, både svenska och utländska. Göteborgsoperan och Malmö symfoniorkester visar också förbättringar och Folkoperan har sedan 2013 en kvinnlig chefsdirigent.