Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Malmström pekade ut riktningen

Lite terrorism, lite trafficking – och mycket asyl- och migrationsfrågor. Cecilia Malmström blev ordentligt manglad i Europaparlamentet i går. Och hon bestod provet.

EU-ordförande José Manuel Barrosos nya kommissions svaga länk är den bulgariska. På tisdagen kom det väntade beskedet att den ursprungliga kandidaten, den ifrågasatta utrikesministern Rumjana Zjeleva, drar sig ur.

Bulgarien tvingades nu komma med ett nytt namn på den kommissionär som ska ansvara för EU:s humanitära bistånd och krisstöd. Kristalina Georgieva, som nu jobbar på Världsbanken, har nominerats till uppdraget.

Om Georgieva i sin tur klarar Europaparlamentets utfrågning talar allt för att den nya kommissionen får grönt ljus vid omröstningen den 9 februari. En försening på två veckor jämfört med den ursprungliga tidtabellen, men en försening vi kan leva med.

I vilket fall som helst kommer inte kommissionen att falla på grund av Sveriges kommissionär. Tvärtom. Under drygt tre timmar ansattes Cecilia Malmström (FP) hårt av parlamentarikerna i Strasbourg – själv beskrev hon det som att ”ha körts i en tvättmaskin på högsta fart”, vilket väl hör till när man får sin byk tvättad offentligt.

Malmström, som ska ta ansvar för EU:s inrikesfrågor – ett gigantiskt område som inbegriper asylfrågor, utveckling av migrationssamarbetet, gränsöverskridande

polisarbete, gränsskydd och kampen mot organiserad brottslighet – fick hårdast frågor om just migration och asyl. Det är utan tvekan områden som delar medlemsstaterna. Dels geografiskt, dels politiskt.

Därför var det mycket bra att hon, med all önskvärd tydlighet, klargjorde att EU behöver migration för att klara ekonomin och arbetskraftsförsörjningen framöver.

De demografiska kurvorna i västvärlden visar på att befolkningen blir allt äldre och att den utan invandring kommer att minska. Det är en självklarhet att det då krävs legala vägar för människor att komma in till unionen.

Om det finns en laglig väg som är förutsägbar och känd så blir det i förlängningen också ett sätt att bekämpa den illegala invandringen, som ofta sker genom människosmugglare.

Samtidigt har EU skyldighet att värna alla individers mänskliga rättigheter. Även migranternas. Där brister det alltför ofta i dag. Vi har sett hur bland andra säsongsarbetare farit illa i flera EU-länder.

Europa behöver en liberal och human linje. Och då känns det bra att Cecilia Malmström bär det ansvaret. Meriterna talar för sig själv. Hon har stor Europapolitisk erfarenhet från åren som parlamentariker 1999–2006 och från tiden som EU-minister i regeringen.

Hennes landsmän skötte grillningen på låg värme, så att säga. Det var nästan rörande att se hur samstämmiga de svenska parlamentarikerna var med den blivande kommissionären.

Anna Hedh (S) tog upp vikten av att komma åt efter-frågan på sexuella tjänster för att förhindra människo-handel – beräkningar säger att 80 procent av all trafficking härrör från sexhandeln. Och Malmström lyfte fram den svenska sexköpslagen som en god idé för att stävja det.

Anna Corazza Bildt (M) lyfte fram de ensamkommande flyktingbarnens situation – och blev nöjd med svaret.

En nederländsk ledamot från Frihetspartiet var den ende som öppet deklarerade att han skulle rösta nej till Malmström, för att hon förespråkar ”massinvandring” – alla främlingsfientligas favoritfloskel. Ett värmande nej. Ingen vill backas upp av högerextremister.