Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Målet är en halverad köttkonsumtion innan 2030

I Sverige utgör livsmedelskonsumtionen nästan en tredjedel av våra totala klimatutsläpp. Maten är också ett område där vi relativt lätt kan minska vår klimatpåverkan kraftigt. Att välja växtbaserad mat framför animalier är direkt avgörande i frågan om hur vi mest effektivt kan minska vår vardagliga klimatpåverkan.

Sedan 1950-talet har världens köttkonsumtion mer än femfaldigats. Av matens klimatpåverkan kommer 75 procent från kött och mejeriprodukter. Den globala animalieproduktionen påverkar klimatet mer än vad alla bilar, lastbilar, båtar och flyg gör tillsammans. Genom att byta ut animalier mot växtbaserat kan vi reducera utsläppen med upp till 70 procent!

Globalt används dessutom 26 procent av all landyta till att producera foder för djur inom kött- och mejeriindustrin. En betydande del av denna landyta utgörs av regnskogsskövlad mark.

De höga utsläppen av växthusgaser beror till stor del på den metangas som skapas av idisslande djur. Metan är en växthusgas som är mycket kraftfullare än koldioxid, och därför i högre grad bidrar till klimatförändringarna här och nu.

Globalt används dessutom 26 procent av all landyta till att producera foder för djur inom kött- och mejeriindustrin. En betydande del av denna landyta utgörs av regnskogsskövlad mark.

Konsekvensen av en sådan odling innebär att andra arter tvingats bort från sina naturliga habitat. Det har lett till att den industriella djurhållningen i dag är ett av de största hoten mot biologisk mångfald.

Genom att äta mer baljväxter, frukt och grönt kan man göra en stor insats för planeten.

Men vi behöver också politiska styrmedel. Det ska vara enkelt för oss konsumenter att välja den klimatsmartaste maten.

Trots att det bevisats gång på gång att produktion och konsumtion av kött och mejeriprodukter påverkar klimatet, djuren, den biologiska mångfalden och vår folkhälsa negativt finns inga politiska beslut på nationell nivå med syfte att minska konsumtionen.

Det är dags att politiker och den offentliga sektorn tar köttindustrins stora klimatpåverkan på allvar och arbetar för mer klimatsmart livsmedelskonsumtion i Sverige.

Vi uppmanar därför nästa regering att skapa en handlingsplan för en nationell minskad köttkonsumtion, där vi samtidigt främjar växtbaserade livsmedel. Vi föreslår ett nationellt mål om att halvera köttkonsumtionen till 2030. På så sätt kan Sverige bli ett föregångsland i miljö- och klimatfrågan.

Alexandra Davidsson

generalsekreterare, Medveten Konsumtion

Per-Anders Jande

ordförande, Svensk mat- och miljöinformation

Frode Pleym

chef för Greenpeace Sverige

Camilla Björkbom

förbundsordförande, Djurens Rätt

Alice Andersson

ordförande, PUSH Sverige

Mattias Goldmann

vd tankesmedjan Fores

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel