Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Målen – en hårdpassning till AFF inför derbyt

Både Arquin och Mete hittade nätet. Och Syrianska skickade en passning inför derbyt. Kan Assyriska svara?

Det var det absolut bästa som kunde hända Syrianska. Ja, inte segern alltså – även om Mattias Mete lät alla förstå precis hur ljuv och efterlängtad den var.

Utan att två anfallare gjorde mål.

Det är första gången i år.

Två mål som är ångest-dämpande medicin i idrottslig form. Det måste skölja som en våg av lättnad genom Syrianska att Mete och Yoann Arquin nätade. För lita på att det har grubblats.

Det här är en dynamik som finns i lagidrotter: hur väl ett lag än spelar avgörs framgången av den som lägger sista foten, huvudet, handen eller klubban vid bollen. Om försvar och spelmönster ska betala sig måste hen i slutet av kedjan lyckas.

Annars börjar anfallaren fundera över missar. Förr eller senare gör fler och fler det. Hur kan det inte bli mål? Och det kan erodera ett lags moral inifrån. Med förödande effekt. Plötsligt tror ingen längre på att vändningar av lägen är möjliga – och så vidare.

Låter simpelt, eller hur?

Det är en simpel analys. Och på samma gång ett problem som alla lag försöker lösa. Därför kostar också målgörare, poängspelare, mer än några andra.

Av de 25 dyraste övergångarna i världen är bara två köp av backar – John Stones till Manchester City och David Luiz till PSG.

Södertäljefotbollens dyraste export är Mikael Ishak till Köln.

Skalorna är annorlunda i superettan, givetvis. Men nog kan det delförklara varför främst Syrianska men även Assyriska haft svårt att värva stabila målskyttar de senaste åren.

Rakt igenom har man fått satsa oprövat, ovisst, okänt, ungt eller klubblöst.

En del av den här typen av värvningar har lyckats, som vårvarianten av Nikola Grubjesic och Gustavo Blanco. Mattias Genc, som var vass i fjol, behövde däremot ingen närmare scouting.

Så många fler har misslyckats. Kommer ni ihåg Kaimar Saag? Gerlem? Tarlyson? Samuel Aziz? Eller Sonny Karlsson? Klart ni gör. Inga succéer.

Alla årets sommarförvärv faller in under någon av de kategorierna. Arquin har ingen klockren tid bakom sig, Mete är beprövad men var klubblös. Antonyos Celik kommer från regional nivå i Tyskland. Panadic får ses som en chansning av AFF, med en knäskada och noll seniormål i bagaget.

Både Joel Riddez och Simon Latte värvat nytt i slutet av kedjan. Det är tidigt än. Men Mete och Arquin har i alla fall börjat göra mål. Det kan bli värt så mycket mer under hösten.

Och Syrianska har skickat en passning inför derbyt.

Kan Assyriska svara?