Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Majoritetens vallöfte om bostäder sprack 

 
Val 2014
Visa alla artiklar

Att medverka till 1 000 nya bostäder per år i Södertälje. Det var löftet inför valet 2010. Så här med facit i hand har det inte gått så bra.

Bostadsbyggandet i Södertälje är bland det sämsta i Sverige. Enligt HSB:s Bostadsindex 2013 planeras det 4,1 bostäder per 1 000 invånare och år i Södertälje, långt under vad som skulle behövas. Enligt siffror från Statistiska centralbyrån så har det under 2010 till 2012 byggts 258 lägenheter och 279 villor eller kedjehus i Södertälje.

Detta är dock bara siffror på ett papper. En som kan vittna om verkligheten är 24-åriga Daria Kalliomäki. LT har tidigare berättat om hennes kamp för att hitta en bostad. Nu har hon äntligen fått tag i en, men det tog tid.

– Jag kom hit och började söka i februari 2012 och fick flytta in sista veckan i februari, så ja det tog två år, säger hon och fortsätter:

– Det går inte ens att beskriva hur svårt det är, det är nästan omöjligt att hitta bostad. Har du inga kontakter eller känner någon så måste du använda det kösystem som finns och det tar tid.

Alla har inte råd med en bostadsrätt och konkurrensen om hyresrätterna är tuff. Hösten 2013 hade Telge bostäder cirka 11 000 aktiva sökande. Nu, ett halvår senare, är det 12  288 sökande.

Staffan Norberg (V) är ordförande i stadsbyggnadsnämnden och kommunalråd.

– Vi ska medverka till att det byggs fler bostäder men kommunens medel är begränsade, vi ska ta fram planmässiga beslut och det har vi gjort. Vi har däremot inte kommandot när det gäller investeringsbeslut.

Byggföretag ska kopplas in och vilja investera. Men enligt siffror framtagna på begäran från Södertälje kommun så har det inte planerats tillräckligt med attraktiva bostäder. År 2011 vann detaljplaner för cirka 730 nya bostäder laga kraft, vilka inte går att överklaga.

Under 2012 antogs detaljplaner för cirka 615 nya bostäder, dessa planer går dock att överklaga. Samtidigt finns det planer som ligger och väntar på investerare. Totalt rör det sig om ungefär 4 000 bostäder som sedan länge är färdigplanerade. Men planerna, där flera togs fram på 70- och 80-talet, har bara ett fel – ingen bygger dem.

Har inte politikerna prioriterat fel om ingen vill bygga när det finns möjligheter?

– Nej, den stora trenden handlar om risktagande. När jag började i stadsbyggnadsnämnden på 80-talet så låg risktagandet hos kommun och stat, i dag har det successivt förskjutits till privata byggföretag. Byggföretagen bygger då där de kan få ut mest från sina bostäder och det är inte i Södertälje, säger Staffan Norberg.

Men hur väl tycker du själv att ni har uppfyllt ert vallöfte?

– Vi har uppfyllt de kommunala förutsättningarna.