Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Majoriteten vill införa privata alternativ

Majoriteten i Nykvarn vill öppna för privata alternativ inom bland annat förskola, skola, äldreomsorg och hemtjänst.
– Alla verksamheter mår bra av konkurrens, säger kommunalrådet Ann Johansson (NP). (UPPDATERAD 13:02)

I Nykvarn i dag finns ett privat gymnasium och ett LSS-boende för funktionshindrade som drivs i privat regi. Men i framtiden ska det finnas privata alternativ inom betydligt fler områden.

Det är den styrande majoritetens mål. För att nå dit togs ”policy för valfrihet i Nykvarns kommun” upp i kommunstyrelsen i går.

– Det finns en efterfrågan på privata alternativ bland invånarna. Det är på tiden att vi gör det här, säger Ann Johansson.

– Jag tror att detta kommer att innebära att vi har en privat förskola inom de närmaste åren.

Är privat bättre än kommunalt?

– Nej, det tror jag inte. Men man kan lära av varandra och, det viktigaste, invånarna får chansen att välja.

Enligt det förslag som finns ska kommunen antingen kunna godkänna, auktorisera, företag som vill bedriva verksamhet i Nykvarn eller upphandla befintlig eller ny verksamhet. När ärendet, under sittande möte, utökades till att gälla alla verksamheter

i kommunen blev det inte svårt för Socialdemokraterna att ta ställning

– Det gjorde det enkelt för oss att säga nej och därför yrkade vi avslag på hela ärendet. Vi ser inte riktigt behovet för Nykvarn att lägga ut verksamheter på entreprenad, säger Märtha Dahlberg (S).

Ärendet ska nu tas upp i kommunfullmäktige.