Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Maja slog vildsvinet rätt över ryggen med kvasten

Vildsvinet reagerade knappt när Maja Busk slog till det med sopkvasten på onsdagsförmiddagen. Viltvårdare har ryckt ut för att jaga rätt på det. I går irrade en gris också runt mitt i Södertälje centrum.

– Han sprang runt som en tokig här på förmiddagen. Jag slog borsten på honom och han tittade inte på mig, berättar Maja Busk, 79 år.

Under natten sprang vildsvinet runt på gatan bland bostadshusen i Lina. I Majas trädgård ligger ljuslyktor och jultomtar som hon har ställt upp omkullvälta.

– Jag trodde först det var en hund som var lös och tänkte, vilken stor hund.

Hon förklarar att vildsvinet var större än en schäfer.

– Jag har aldrig förut sett ett som är så orädd. Gammal är jag, men det har jag inte varit med om, säger Maja.

Hon tror att svinet kan ha varit sugen på hennes gråpäron som ligger på tomten.

– Jag öppnade dörren och klappade i händerna. Men han brydde sig inte: ”Klappa du, gumman, jag skiter i det”.

En granne ringde till polisen, som kontaktade kommunen, då folk inte vågade gå hemifrån. Viltvårdare Tomas Runnqvist ryckte ut.

– Det verkar vara något fel. Den verkar halvtam. De har slängt vatten på den och den har inte sprungit iväg. Jag tror den är skadad, säger Tomas Runnqvist.

Med geväret över axeln spårar han djuret längs en gångväg bort mot skogsbrynet.

– Det blir nog svårt att hitta den i dag, det verkar som att den har knallat rakt in i skogen, säger Tomas Runnqvist.

Efter en stund avbryter Tomas Runnqvist spårningen då vildsvinet har anslutit sig till några andra djur och det inte längre går att följa rätt individ.

– Det verkar vara en ung gris. Om mamman har blivit påkörd eller något så vet den inte vad den ska göra och vart den ska ta vägen. Det behöver inte vara så att den är skadad, säger Tomas Runnqvist.

Natten innan syntes ett vildsvin i Karlhov och inne i Södertälje centrum. För några år sedan var det vanligare med att vildsvin irrade sig in till staden. Kommunen satte då ut vildsvinsfällor och lyckades få ner antalet. Viltvårdare Magnus Aminoff förklarar att mängden vilda djur måste regleras, om de blir för många.

– Och uppvisar det ett felaktigt beteende finns det inte så mycket annat att göra än att ta bort det. Att det kommer in i trädgårdar och är orädd i närheten av barn, hundar och trafik, det fungerar inte, säger Magnus Aminoff.