Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Maffian styr i Södertälje

Här är polisens bild av den organiserade brottsligheten i Södertälje – högst upp sitter klanöverhuvuden och håvar in ­svarta pengar. Längst ner på gatunivå står yngre kriminella för hot och våld.

Det pratas ofta om ”svensk maffia”, men ingen annanstans är den så verklig som i just Södertälje. Polisen på läns- och riksnivå tecknar nu fram en bild av ett illegalt parallellsamhälle i Södertälje med klanledare i toppen som inte drar sig för att utnyttja kriminella på gatunivå för att skydda sina egna intressen.

– Vi använder oss av en modell som våra kollegor i södra Italien använder sig av för att bekämpa den grova organiserade brottsligheten, det diskuteras till och med om vi ska åka ner till södra Italien och se hur våra kollegor jobbar där, säger Gunnar Appelgren, chef för länskriminalens aktionsgrupp Stockholm.

Olikheterna med den italienska maffian är förvisso avsevärda, men likheten består i att brottsligheten främjas inom en och samma klan – personer som är släkt med varandra bistår varandra med kriminella tjänster på olika nivåer. Brottsligheten har tentakler in i politiken, näringslivet och föreningslivet.

– Vi kartlägger just nu varje nivå för att kunna slå till mot alla, säger Gunnar Appelgren.

Längst ner i triangelns bas finns ”våldskapitalet”, det vill säga de kriminella som oftast drar till sig mediernas uppmärksamhet och står för våld, hot, stölder och rån. ”Södertäljenätverket” eller ”Syrianska brödraskapet” har de kallats och tio av dem, inklusive gängets ledare, sitter nu häktade misstänkt för dubbelmordet i Ronna centrum.

Men ovanför dem finns två nivåer till som nu kartläggs av länskriminalen – två nivåer djupt involverade i främst grov ekonomisk brottslighet.

På mellannivån finns enligt polisen personer som på olika sätt främjar och ”förädlar” kriminella förtjänster.

– Det kan röra sig om banktjänstemän, advokater, journalister, förtroendevalda, företagare som på ett eller annat sätt hjälper till att omsätta, tvätta, skydda eller underlätta kriminella förtjänster, säger Gunnar Appelgren.

Högst upp slutligen, sitter ett fåtal överhuvuden som av polisen kallas ”imperiebyggarna”.

– Överhuvuden i en patriarkal samhällsstruktur som medveten har intagit en utåt sett diffus och otydlig roll, och som sällan finns med i våra polisiära register, säger Appelgren.

Läs mer i lördagens papperstidning