Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lyckat projekt att locka unga till valurnorna

Artikel 158 av 158
Val 2014
Visa alla artiklar

Inför riksdagsvalet satte Ung fritid ett 50-tal valambassadörer i arbete. Nu får projektet tummen upp.

Med valambassadörer i åldrarna 18–29 år skulle första- och andragångsväljarna lockas till valurnorna. Fokus låg på Ronna och Hovsjö som tidigare haft ett lågt valdeltagande. Ambassadörerna fanns även i centrala Södertälje, på de stora gymnasieskolorna och Campus Telge.

– Känslan var att de gjorde en viktig insats, men många trodde att de representerade något parti, säger Thomas Fagerstedt, utveckling- och projektsamordnare på Ung fritid, Södertälje kommun.

Att det finns ett politiskt intresse hos de unga står klart när projektet utvärderats av Thomas och kollegan Yvonne Skattberg, men exakta siffror på satsningens effekt dröjer.

– Ser vi till helheten och på genomförandet är vi mycket nöjda. Som i de flesta projekt, framför allt när de görs första gången, finns saker som vi med facit i hand hade velat göra annorlunda. Vår verksamhet, Ung fritid, har dragit lärdomar av projektet, bland annat om svårigheten att nå målgruppen där merparten inte nås genom naturliga mötesplatser som skolan och fritidsgården. Det krävs också mer långsiktiga insatser av fler aktörer för att höja intresset och kunskapen om politik och om vikten av att rösta, summerar Thomas Fagerstedt.