Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lusthus med egen melodi

Torekällbergets museiområde kan uppvisa olika typer av byggnader som kommer från staden och närliggande områden.

I stadskvarteret kan man studera ett lusthus, snarare en paviljong som visar hur våra förfäder ville ha det under sommarsäsongen med sol och värme. Paviljongen på bilden stod ursprungligen på tomten Biborg, öster om kanalen. Paviljongen tillkom vid sekelskiftet 1900 enligt tillgängliga källor. Det var då som ett mera märkbart byggande började ske på den mark som till- hörde Östertälje socken eller landskommun. Södertälje stad började expandera och gjorde vissa strategiska köp av mark för utvidgning. Den lilla gården Biborg byggdes i ett, efter dåtida uppfattning, ganska otillgängliga område. Inte långt därifrån, åt norr, låg stadens gamla avrättningsplats Galgbacken.

Denna lite otrevliga rättsvårdande plats slutade att användas någon gång i slutet av 1700-talet och minnena började förblekna. Det gjorde att man kunde uppföra bostadshus allt närmare denna dystra plats.

Biborgspaviljongen har kommit att gå till eftervärlden genom den kända melodin ”I den gula paviljongen” som skrevs av en musiker från Södertälje som var känd under artistnamnet Jonis. Han hette John Redland och var en duktig pianist som till vardags var målare.

Man skulle kunna säga att han måleriskt beskrev paviljongen i toner.