Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lundgren (C) väljer val i Ukraina före EU-valet

 
Val 2014
Visa alla artiklar

Riksdagskvinnan Kerstin Lundgren (C) prioriterar presidentvalet i Ukraina på söndag, före EU-valet på hemmaplan. Som valobservatör på en okänd ort 34 kilometer utanför Kiev.

Ukrainas sak är din Kerstin Lundgren?

– Ja, jag har varit där flera gånger tidigare, som valobservatör för Europarådet. Både i Kiev under presidentval och i Odessa under parlamentsval. Runt 2010. Jag tycker det är min skyldighet att med ögon och öron bevaka att valet genomförs så schysst som möjligt, för det ukrainska folkets skull.

– Det är viktigare än att stå utanför en vallokal i Södertälje, även om jag försöker kombinera dessa två val.

Valet 2014 blir det sjätte presidentvalet i Ukraina sedan självständigheten 1991.

Den flydda expresidenten Viktor Janukovytj meddelade den 28 februari från sin exil i Ryssland att han inte kommer att delta i presidentvalet. Han tycker inte att valet är legitimt. Partiet nominerade Mychajlo Dobkin, tre självständiga kandidater är tidigare medlemmar av partiet.

Den tidigare oppositionen mot Viktor Janukovytj är splittrad i sina politiska mål, förutom det att få bort Janukovytj. Den saknar en tydlig ledare, som man tidigare har haft i Viktor Jusjtjenko och senare i Julia Tymosjenko.

Vad gör du som observatör, Kerstin Lundgren?

– Vi har rätt att vara överallt. Jag ska till exempel se när man öppnar valurnan, kolla vallängder, se hur röstprocessen går till, hur man prickar av rösterna, att man inte röstar två gånger. Vi ska säkra genomförandeprocessen från start till mål.

Ryssland har annekterat Krim och destabiliserar de östra delarna av landet. Och Putin deklarerar att Ryssland kommer att hålla militärövningar nära Ukrainas gräns 21–26 maj, just över valet.

Har Ukraina en chans att klara sig undan trycket från den ryska björnen?

– Ja, jag hoppas det, om vi visar solidaritet med Ukraina och inte accepterar någon gammaldags stormaktspolitik så ska det kunna gå vägen. Valet på söndag är en viktig pusselbit, men det kommer att ta lång tid. Ryssland försöker bryta ned den ukrainska statens förmåga att genomföra val och styra sig själv. Det är ju helt klart.

Vad talar för att Ukraina lyckas stå emot?

– Folket har ju visat en oerhörd styrka sedan i höstas. Trots att det varit konfliktfyllt har man lyckats hålla sig på den demokratiska vägen. Jag vill bidra och jag tror Sverige och EU kan bidra med mycket. Jag anser inte att vi har retat upp Putin, det är hans egen politik att inte vilja släppa Ukraina från de ryska intressena.