Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lunamordet: Misstänkte anstiftaren uteblev från hovrätten

 
Gangsterkriget
Visa alla artiklar

En 41-årig Uppsalabo friades i hovrätten för anstiftan till mordeti Lunagaraget och uteblev från förhandlingen i hovrätten. När rättsfrågan mot honom tidigare i veckan skulle avgöras en gång för alla, dök han inte upp.

41-åringen åtalas för att ha anstiftat mordet på en då 41-årig Södertäljebo i Lunagaraget den 7 november 2013. En medåtalad 35-åring har angett honom som den som betalade den 23-årige Manhal Korkis från Husby för att döda Södertäljebon som hämnd för att Södertäljebon misshandlat Uppsalabon 15 månader tidigare.

Tingsrätten dömde Korkis till 18 års fängelse men friade Uppsalabon. När hovrättsförhandlingen inleddes uteblev Uppsalabon och greps sedermera i Rumänien och skickades till Polen misstänkt för att ha använt sig av falska passhandlingar.

Men även hovrätten ansåg att bevisen inte räckte till mot Uppsalabon.

Förvisso konstaterar hovrätten att 35-åringens berättelse varit detaljerad och

vinner visst stöd av teknisk bevisning, dock inte tillräckligt. Och det faktum att 35-åringen vägrat att låta sig utfrågas av de medåtalades försvarare gör att hans berättelse värderas med ”särskild försiktighet”.

Men åklagaren valde ändå att åtala Uppsalabon i en ny rättegång som inleddes

i måndags. Men även då lyste Uppsalabon med sin frånvaro och förhandlingen fick

ställas in. Samma procedur repriserade sig i onsdags. Enligt polisen finns en hotbild mot Uppsalabon eftersom mordoffret var en person som umgicks i kretsen av Södertäljenätverket.

– Jag tror inte att han (Uppsalabon) är kvar i Sverige, säger kammaråklagare

Katarina Folestad.

Hon säger att hon trots de tidigare domutslagen ändå ville driva ärendet vidare eftersom 35-åringen, som angett Uppsalabon som anstiftare, nu sagt sig vara beredd att låta sig utfrågas

i rätten.

– Han fick ju sin dom på tio månaders fängelse för

skyddande av brottsling och grovt vapenbrott, en väldigt snäll påföljd enligt mig. Och han har sagt till en av poliserna att han nu är beredd att låta sig utfrågas i rätten, säger hon.

Med stöd av detta begärde därför åklagaren Uppsalabon häktad i sin frånvaro.

– På så vis kan vi få honom internationellt efterlyst, säger Katarina Folestad.

Men även den här gången mötte åklagarsidan på bakslag – Svea hovrätt ansåg inte att det fanns tillräckliga belägg att häkta Uppsalabon – såvida inte nya bevis

presenteras.

På frågan om hon ska arbeta vidare med målet eller lägga ner, säger Folestad:

– Jag kan inte ge definitivt besked nu i alla fall. Jag

måste först höra med polisen om det finns möjligheter.