Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lunamordet ett mörkt moln över rättegången

 
Gangsterkriget
Visa alla artiklar

Gangsterrättegången inleddes i Svea hovrätt på måndagen. Men förhandlingen överskuggades av frånvaron av 41-åringen, som mördades i Lunagaraget. (Uppdaterad 14.33)

På måndagen inleddes det stora gangstermålet i Svea hovrätt. Men mycket överskuggades av det brutala mordet på 41-åringen i Lunagaraget.

–Det som skedde NN (41-åringen) beror på det åklagarna sagt om honom här i rättssalen, de utmålade honom på ett falskt sätt, därför utsattes han, säger en av de åtalade i en paus.

Mannen som uttalar orden hinner inte gå in närmare på vad han menar, ur högtalarna ropas det stora gangstermålet upp – Gangstermålet som officiellt kallas Södertäljemålet.

Av 18 åtalade fanns 14 på plats.

Den yngste, i dag 19 år gammal, fanns som vanligt inte med i rättssalen. Han följde rättegången från ett medhörningsrum precis som under tingsrättsförhandlingen.

Den näst yngste, som hunnit fylla 20, sitter häktad misstänkt för försök till mord efter en knivskärning i Ronna för ett par månader sedan.

Båda dessa står även nu åtalade för medhjälp till dubbelmordet genom att ha stulit mopederna som mördarna använde.

En 30-årig man, dömd för inblandning i människorov, sitter häktad i Flensburg i Tyskland där han greps efter en smash and grab-kupp mot en juvelerarbutik med dyra klockor.

Men det mörka moln som svävade över förhandlingens första dag var frånvaron av den mördade 41-åringen.

Åklagarsidan upplyste rätten om skjutningen den 7 november i Lunagaraget och att 41-åringen avled av skadorna den 14 november. Dagen efter häktades en 22-åring från Husby på sannolika skäl misstänkt för mord.

41-åringen var aldrig åtalad för Oasenmorden, han åtalades och dömdes för inblandning i en utpressning av en svartklubbsägare i Ronna centrum. Straffet blev ett års fängelse.

Det återstod endast någon månad på straffet efter att han släpptes ur häktet, men 41-åringen valde att överklaga. Han hävdade sin oskuld.

I slutpläderingen av tingsrättsförhandlingen i somras sade 41-åringen att klubbägaren själv var kriminell och lurade staten på pengar. Och att denne hade koppling till X-team.

Alltså det gäng som krigade med Södertäljenätverket om den kriminella marknaden i staden, som tingsrätten uttrycker sig i domen.

Endast fyra av de åtalade sitter kvar i häktet. En av de fyra, en 23-åring, har snart slagit rekord i att sitta häktad i Sverige: Tre år och två veckor. Han är åtalad för inblandning i dubbelmordet och en gammal Ericssontelefon med ”hajfena” som hittats i brandresterna av mopeder och mordvapen tros vara hans.

En annan är den så kallade ”Torpeden”, nu 22 år gammal, som suttit häktad med restriktioner i två år och elva månader. Och så den utpekade ledaren, Bernard Khouri, 33, som greps i Paris den 10 februari 2011.

Förhandlingen i hovrätten ska pågå till den 26 juni. Sen ska hovrätten ge sin syn på åklagarsidans bevisning i Sveriges mest påkostade mordutredning efter Palmemordet.

Läs allt om Gangsterkriget på LT:s specialavdelning.