Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Luna firar 20 år med Världsbokdagen

På torsdag fyller Världsbokdagen 20 år. Det firar stadsbiblioteket med pianotoner, tal och skrivarverkstad.

Annons

Dagen instiftades av Unesco 1995 för att uppmärksamma böcker och upphovsrätt och hålls den 23 april varje år.

– Det är en viktig dag för oss som arbetar på bibliotek, här i Södertälje har vi uppmärksammat den på olika sätt i tio år nu, säger Maud Nilsson Möller, programansvarig.

I år kommer arrangemanget inledas vid lunch när stadsbiblioteket bjuder in till mingel med pianomusik vid lunchdags. Personalen har även sett till att gallra ut några böcker som de dagen till ära säljer för en krona styck.

– Här gäller det att man passar på, det kommer finnas många bra böcker!

Journalisten och författaren Ami Lönnroth kommer också att hålla tal på temat ”det fria ordet”.

– Det kommer att kretsa kring den yttrandefrihet vi har i Sverige och vem som verkligen kan använda den och vem som lyssnar, sammanfattar hon.

På kvällen fortsätter temadagen med en öppen skrivarverkstad för vuxna i regi av skribenten Ingrid Sjökvist.

– Jag vet att det finns gott om folk med påbörjade alster i skrivbordslådan: romaner såväl som noveller och poesi. Det här är ett bra tillfälle att få hjälp att komma vidare, säger Maud Nilsson Möller.

Kärlek och äventyrslusta i Andrées tidsanda

Juli 1897 och Andrées polarexpedition gav sig iväg i en vätgasballong med riktning Nordpolen.

Med på färden var tre män som alla gick en plågsam död till mötes på Nordpolen. Kvar i Sverige fanns en kvinna som i 33 år undrade vart hennes fästman tog vägen.

Om detta, och författaren Bea Uusmas egen besatthet kring det över hundra år gamla polarresan, handlar boken ”Expeditionen: min kärlekshistoria” som tilldelades Augustpriset 2013.

Världsbokdagen firar hon med ett besök på Nykvarns bibliotek.

– Jag är så glad att vi har fått hit Bea Uusma till Nykvarn. Dels för att jag själv är så fascinerad av hennes bok och dels för att hon brukar dra fulla hus på sina föreläsningar, säger Carita Långsjö Rabo, kultursekreterare på Nykvarns kommun.