Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Luciafirande hos fabriken som höll soldater varma

Julen varar ända till påska, enligt en gammal visa. Denna liberala tolkning av julfirandet gör att vi utsträcker även luciafirandet till att ingå i julhelgerna med alla dess traditioner.

Denna vidare tolkning ger oss en viss frihet att få med en försenad bild från luciafirandet 1949 hos Ivan Enströms fabrik på Bangatan. Där tillverkades varma pälsar och mössor som gjorde att man kunde utstå vintern på ett inte helt obehagligt sätt.

Fabriksbyggnaden uppfördes vid mitten av 1940-talet och i de stora salarna satt duktiga kvinnor och sydde, om inte för brinnande livet, så i alla fall i hög takt. Många mindes de kalla krigsvintrarna och ville vara rustade. Men klimatet blev något mildare och svenska staten behövde inte ekipera sina soldater i samma utsträckning.

Ivan Enströms fabrik övergick till annan produktion och lades slutligen

ner. Den forna fabriksbyggnaden inköptes av Södertälje stad och förändrades till administrativa lokaler för skolans kansli. I bottenvåningen, ut mot Bangatan, hade Mikroverktyg en tid sin produktion innan företaget 1953 flyttade till nya och större lokaler vid Strängnäsvägen.

Senare kom Postverkets Södertäljeavdelning att ha sin brevbärarexpediton där. Även den expeditionen fick större och bättre utrymmen i nya rådhuset 1965. Södertälje kommun fyllde ut med sitt tryckeri och vaktmästeri som finns där till kommuninnevånarnas tjänst.