Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LT tar inte sitt fulla kulturansvar

För att en stads kulturliv ska kunna utvecklas krävs bland annat en alert lokal dagstidning som tar sitt ansvar för att stadens kulturliv kan fortleva och utvecklas.

En ansvarskännande dagstidning måste kunna ge utrymme åt:

• en levande och inspirerande kulturdebatt

• en kontinuerlig bevakning av vad kommun och kulturnämnd gör, eller inte gör, för sin stads kulturliv

• en kunnig uppföljning av vad stadens konstnärer, musiker, författare, skådespelare, konsthantverkare skapar – speglat i reportage och porträtt

• och inte minst – en sakkunnig recensionsverksamhet.

En allsidig bevakning av sin stads kulturliv är en angelägen uppgift för varje ansvarskännande lokal dagstidning som vill leva upp till sitt publicistiska ansvar.

Här finns i dag åtskilligt för LT att ta igen.

En väl fungerande kulturbevakning är ett ytterligare plus även för en lokal dagstidning.

I en professionellt utförd läsarundersökning som gjordes på LT:s uppdrag för åtskilliga år sedan visade det sig till somligas förvåning i redaktionsledningen att de lokala kulturartiklarna hade lika högt läsvärde som de lokala sportartiklarna!

Många internationella, sociologiska undersökningar under åren har även pekat på att en stads kulturutbud ökar dess attraktion – både vad det gäller företagsetableringar och förmågan att dra till sig kompetent personal.

Att inte inse värdet av en väl skött kulturbevakning kan däremot i längden bli negativt för en tidning. Så bästa LT – tänk om i er redaktionspolicy och inse kulturens värde och Södertäljebornas givna rätt att se sin stads kulturliv allsidigt presenterat – och recenserat!

Helena L. Cronholm

Fia Kvissberg

Martin Olsson

Lena Lindell

Christer DukeLT:s kulturredaktör under 30 år Musiker och skådespelerskaKonstnärOrganist i S:ta Ragnhilds kyrkaSångerska och skådespelerska

Elias Zazi

Gunilla Wihlborg

Asa Johannsdottir

Bo Lindell

Signe Andersson

Helena von HofstenFörfattare och förläggareMusikrecensentKonstnärGrafisk designerMusiker och kompositörKulturkonsument

Hur lyckas vi då med

detta? Under vår tid på

LT har vi genomfört två

läsvärdesundersökningar för att ner på minsta notis och recension läsa av hur vi når fram till läsarna.

Den ena undersökningen gjordes av Sifo 2006 och

utgjorde avstamp för ett

utvecklingsarbete för hela LT. En uppföljande undersökning genomfördes våren 2008.

I vår är det dags igen att följa upp med en ny så

kallad sidtrafikmätning. Vi har vid de två senaste mätningarna tyvärr noterat en svag läsning för bland annat recensioner i den form som tidigare var vanlig i LT. Detta trots att levnadsvaneökningar (Orvesto) visar att drygt varannan Södertäljebo till exempel är intresserad av bokläsning, film och musik. Vi jobbar därför på att hitta nya former för att kritiskt granska det lokala kulturlivet åt våra läsare.

När vi skriver om kulturellt engagerade människor stiger dock läsarnas intresse och vi prioriterar därför

sådana inslag på kultur-

sidorna. Vi passar på att uppmärksamma kända

lokala kulturpersoner när

de är aktuella med nya föreställningar, verk etcetera. Men vi skriver också om de mindre kända engagerade lokala kulturutövarna och konsumenterna.

Svar: Vi på LT välkomnar också en levande och inspirerande kulturdebatt. Senast tog vi ett initiativ till en sådan i samband med nedläggningen av biografen Roxy. Vår förhoppning är att fortsätta att engagera fler medborgare i kulturdebatten i framtiden. Framför allt alla de invånare i Södertälje med omnejd som i dag inte tar aktiv del av kulturutbudet. Vårt demokratiska uppdrag innebär att vi ska nå fram till så många medborgare som möjligt med en kulturbevakning som tar avstamp i våra läsares intressen och verklighet.

tidningschef LT

Annika Lindecrantz

chef kulturen LT

Thelma Kimsjö

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel