Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LT som granskare, domstol och exekutor

Sverigedemokraten Tommy Hansson har synpunkter på LT:s granskning av hans partikamrater Tommy Blomqvist och Ingrid Hult. Hansson får svar av Tomas Karlsson, politisk redaktör på LT.

LT har tagit på sig den trefaldiga rollen som granskare, domstol och straffexekutor när tidningen den 26 november hävdade att SD:s Tommy Blomqvist och Ingrid Hult bryter mot lagen. Rubriken säger ”SD:s toppar bor inte i Södertälje”.

På ledarsidan fyller LT:s politiske redaktör Tomas Karlsson på med att ”Blomqvist måste avgå omedelbart” eftersom paret enligt ledarskribenten gjorde sig skyldig till en skenmanöver då det skrev sig i Södertälje. Kravet upprepades den 28 november.

Nu är det lyckligtvis inte LT som avgör om Tommy Blomqvist och Ingrid Hult har skäl att avgå från sina kommunalpolitiska uppdrag i Södertälje. Det är Skatteverket som har att avgöra. Tills så eventuellt skett finns ingen anledning att falla undan för lokaltidningens hetsjournalistik.

LT:s excesser i klappjakten på Blomqvists och Hults verkliga boende är ett exempel på den politiska kampanjjournalistik som har spridit sig som en cancersvulst i Sveriges så kallade fria press. Fyra sidor – förstasidan, två sidor inne i tidningen samt ledarsidan – ägnar tidningen åt att tvärsäkert slå fast att SD-paret brutit mot lagen.

Inte skymten av att detta påstådda lagbrott faktiskt inget annat är än en produkt av tidningens tolkning av kommunallagens efterlevnad efter att inkvisitoriskt ha jagat Blomqvists nära 90-årige svärfar, grannar och även inhämtat en missnöjd, före detta partimedlems påståenden.

Herr överinkvisitorn själv, LT:s politiske redaktör Tomas Karlsson, brassar på med att Blomqvists/Hults påstådda boende är en av de ”större skandalerna i Södertäljepolitiken i modern tid”.

Självfallet har LT rätt att granska Sverigedemokraternas, liksom alla andra partiers, representanter, och om det med hundraprocentig säkerhet skulle visa sig att Hult och Blomqvist inte skulle bo där de är skrivna instämmer undertecknad i att de inte har något annat val än att avgå.

Vi är emellertid inte där ännu och det är definitivt inte LT som har domsrätt i ärendet. Tidningen ägnar sig enligt min mening åt en upprörande personhets på eller över gränsen till det anständiga.

vice gruppledare, presstalesman

Tommy Hansson (SD)

Svar: Tommy Hansson (SD) har det besvärligt. I ett läge när hans partikamrater Tommy Blomqvist och Ingrid Hult inte spelat med öppna kort, ens i partiet, får Hansson läsa i LT om deras skenmanöver. Hansson gör då som SD alltid plägar göra – skjuter på budbäraren, LT.

Sedan besinnar han sig och skriver att lagen även gäller sverigedemokrater.

politisk redaktör, LT

Det sista har han rätt i. Tomas Karlsson