Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LT:s kulturredaktör Elias Zazi: ”Jag vill vara din röst i det lokala kulturlivet”

Kultur är nog det som genererar minst pengar till ett samhälle, en organisation, ett företag eller till media. Kultur är det man satsar minst på och det första man börjar spara in på vid ekonomiska bakslag. Ändå är det kulturen som ger samhället, organisationen och företaget dess själ, dess karaktär. Och när allt går under är kulturen det som finns kvar och det som bäst beskriver hur framstående eller oansenlig en civilisation var.

Det vore förresten intressant att veta vilken bild dagens kulturliv i Södertälje förmedlar om vår stad av i dag.

På 60-talet rådde en framtidstro och i Södertälje expanderade storföretagen Scania och Astra och staden växte till en modern industristad. Mellan 1960 och 1975 ökade stadens befolkning från 33 000 till nästan 60 000. Nya bostadsområden grundades och nya varuhus kom till i centrum efter att nästan alla äldre byggnader hade rivits. Luna kulturhus med konsthall och bibliotek uppfördes och på 70-talet hade Södertälje etablerat sig som en av de främsta kulturstäderna i landet med ett myllrande kulturliv.

I dag står vi inte bland de främsta i Sverige, men hur kulturen i Södertälje ser ut och åt vilket håll den är på väg är vad jag kommer att jobba med framöver. Så var tanken redan sommaren 2010 när jag började på LT och fick nöjet att skriva främst om kultur och feature efter att jag hade frilansat som musikrecensent för LT sedan januari 2000.

Jag vill vara din röst i det lokala kulturlivet oavsett bakgrund eller synsätt, så hör av dig!

Nu är min roll redaktör för kultur och nöje - ett privilegium och ett ansvar som konkret innebär att kulturen i Södertälje med omnejd samt Nykvarn analyseras, bevakas och lyfts fram.

Som bekant går det ingen tydlig linje mellan vad som är kultur och vad som är nöje; en pianokonsert, bokmässa, en konstutställning eller Melodifestivalen och filmsläpp. Min uppgift är att bevaka båda områdena.

Genom åren har jag fått in så många fina tips från er och nu ser jag fram emot att dessa fortsätter strömma in. Jag vill vara din röst i det lokala kulturlivet oavsett bakgrund eller synsätt, så hör av dig! Hoppas då att jag kan motsvara förväntningarna. Det är ett tungt ansvar och mina föregångare som kulturredaktörer på LT är respekterade namn som Christer Duke (på LT från 1966 till 97), Sara Ullberg och Alice Sundman.

Här finns alla de ideella föreningarna som utgör grogrunden för kulturlivet i en stad.

Kulturlivet i Södertälje är dynamiskt och i ständig förändring och har sin bas i flera kulturinstitutioner som Södertälje symfoniorkester, Kulturhuset i Ytterjärna, Estrad, Konsthallen, Grafikens hus, Stadsbiblioteket, Oktoberteatern och El Sistema. Men här finns också alla de ideella föreningarna som utgör grogrunden för kulturlivet i en stad.

Vissa områden som Ronna, Geneta och Hovsjö förekommer i riksmedia som något ont, författat av folk som aldrig har besökt ställena.

Det finns dock mycket annat som behöver lyftas fram som exempelvis andra samhälleliga fenomen som #metoo, jämställdhet och invandrarstaden Södertälje. Vissa områden som Ronna, Geneta och Hovsjö förekommer i riksmedia som något ont, författat av folk som aldrig har besökt ställena. Områden som får sig en stämpel som otrygga och som en plats ingen vill bo på, något som sätter sig i de boendes mentalitet och självkänsla. Hur ska det belysas på LT:s kultursidor?

Mer läsning: Dramatisk akrobatik när lindansaren Klara kommer hem och går mot stormen

Läs också: Begåvade och generösa Britta Penje är årets eldsjäl – tilldelas LT:s kulturpris