Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LT:s föregångare med moderna lokaler blev ett lyft för kvarteret

Det pampiga stenhuset i bakgrunden kallades ofta Eskilstunahuset efter dess byggmästare som kom från Eskilstuna. Byggnaden har en länga utmed Nygatan och en utmed Torekällgatan.

I hörnet fanns i många år Missionsbokhandeln som saluförde religiös litteratur men även papper och kuvert samt vykort. Den rörelsen lades ner under 1950-talet och kom senare att saluföra lägenheter och byggnader, helt enkelt en fastighetsbyrå som det hette på den tiden.

Åt vänster låg ljuskopieringsbyrån Alba (vilket härligt gammaldags ord – ljuskopiering). Den hade ersatt Nybergs konditori som flyttat åt norr utmed Nygatan. Efter diverse ändringar kom Miljöpartiet dit.

Utmed Torekällgatan fanns en charkuteriaffär som drevs av Robert Carlsson. Även där etablerade sig, snarare utvidgade, en mäklarfirma sina lokaler.

I norra hörnet av korsningen med Torekällgatan ser vi en inte alltför modern byggnad som tillhörde ett mejeri. Det var före den stora sammanslagningen av flera småmejerier till Mjölkcentralen i början av 1930-talet. Vi är lite osäkra på vad som ersatte mjölkförädlingen men hoppar fram till mitten av 1940-talet då denna tidnings föregångare Stockholms läns Södertälje tidning byggde nytt och betydligt större på tomten.

Det blev ett lyft för kvarteret som fick ett modernt hyreshus med lokaler för tidningen med redaktion och serviceutrymmen.