Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LT-Play: Viktig dag för att upptäcka idrotten

Många personer med funktionsnedsättning blir stillasittande, trots att de skulle kunna idrotta. Därför var tisdagens skoldag på Södertälje IP viktig.

Annons

Risken för att bli stillasittande, och därmed öka risken för bland annat fetma och diabetes, är ett stort problem för många personer med funktionsnedsättning. En motåtgärd är den prova på-dag som arrangerades på Södertälje IP i dag.

Där fick flera hundra barn och ungdomar med funktionsnedsättning prova på olika idrotter under en heldag på skoltid – bland annat racerunning (gång/löpning med en specialbyggd cykel), fotboll och flera olika friidrottsgrenar.

–Det handlar helt enkelt om att vi vill att fler ungdomar med funktionsnedsättning ska hitta vägen till ett aktivt liv, gärna genom idrotten, säger Leif Thorstensson, idrottsutvecklare på Svenska Parasportförbundet och verksamhetschef på Södermanlands Parasportförbund.

Han säger att många med funktionshinder – vare sig det är personer med synskada, med rörelsehinder eller med utvecklingsstörning – vill idrotta men att det till viss del handlar om att upptäcka vilka möjligheter som finns.

–Några orsaker till att många inte idrottar är att de inte ser andra, de saknar förebilder. Men också att ett liv med funktionsnedsättning innebär en massa andra saker som följer med funktionsnedsättningen. Därför är en sån här dag bra, för att det är en chans att prova på idrotter, säger Leif Thorstensson och fortsätter:

–Sen handlar det också om en tro på vad man kan och klarar av. I särskolan har de ofta bra skolidrott, men har man en synskada eller ett rörelsehinder har man sällan en skolidrott där man får uppleva vad man faktiskt klarar av och tycker är roligt, säger Leif Thorstensson.

Projektet med skoldagar har pågått i ett år, och för andra gången arrangerades en skoldag i Södertälje. För flera ungdomar var det första gången de provade på en idrott – som för Nicole Persson som provade på höjdhopp.

–Det var inte så svårt, ler hon efter ett av sina hopp.

–Jag håller inte på någon idrott, men ja jag skulle kanske kunna börja med någon, säger hon.

Kompisen Taif Rzaij hoppar också höjd, men säger att han satsar mest på att stöta kula och att springa 60 meter.

–Stöta kula är kul, och att springa, säger han.

Enligt Leif Thorstensson finns det i Södertälje kommun ett antal idrottsalternativ för personer med funktionsnedsättning. Men det skulle kunna finnas fler.

–Det finns betydligt mer än de flesta vet om. Framförallt har vi en bra bild av hur personer med funktionsnedsättning blir bemötta om de exempelvis går ner till exempelvis Simsällskapet och bara dyker upp där. Sen finns det ett antal klubbar med särskild verksamhet, till exempel Telge SIBK som har verksamhet. Men vi vill gärna se fler, säger Leif Thortensson.

En klubb som bedrivit viss verksamhet de senaste åren och som nu ska starta ett lag är Södertälje FK. Klubbchefen Metin Rhawi säger att SFK tänker starta ett lag som ska börja träna den 7 maj. Tanken är att laget ska träna och spela cuper.

–Vi har haft träningar tidigare i ett par år, men nu startar vi ett lag. Nu börjar vi med seniorer och gör ett försök att dra igång. Vi får se hur många som kommer, säger Metin Rhawi.

Han hoppas också att fler klubbar i Södermanland ska starta upp verksamhet, så att man kan få till matcher. Enligt Metin Rhawi har man en dialog med Södermanlands fotbollförbund kring det.

–Det finns inget annat lag i Södertälje vad jag vet, ska vi spela matcher är det i så fall i en serie för Svealand och det kan kanske bli för dyrt inledningsvis. Jag hoppas att tre-fyra klubbar kan starta upp liknande verksamhet så vi kunde spela en serie i mindre form, säger Metin Rhawi.