Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LT-Play: "Vågar inte gå ut att köpa mat till sina barn"

När krig bryter ut är det kvinnor och barn som drabbas värst. Samtidigt är det vanligtvis också deras röster som hörs minst. Det vill Assyriska kvinnoförbundet få ändring på med en kommande konferens.

Inbördeskriget i Syrien har pågått i över fem år och orsakat den största flyktingströmmen sedan andra världskriget.

Men många är också kvar och som vanligt i krig drabbas kvinnor och barn värst. Assyriska kvinnoförbundet vill uppmärksamma det och ge dem en röst i och med den internationella konferens som de anordnar i EU-parlamentet på torsdag.

– Oftast är det männen som startar krig men de som lider mest är kvinnorna som utsätts för sexuella trakasserier och utnyttjanden. Deras hem blir som fängelser. De kan inte röra på sig. Deras barn kan inte gå i skolan. De har inte mat för dagen. Det är en hel generation som blir förstörd på grund av de här oroligheterna, säger Nursel Awrohum, ordförande i Assyriska kvinnoförbundet i Sverige.

I och med det pågående kriget och IS terror blir det livsfarligt för kvinnorna att röra sig utomhus. Även om det finns lite lugnare ställen i Syrien består vardagen till stor del av osäkerhet.

– De vågar inte gå ut och handla mat, köpa bröd till sina barn på grund av allt som händer.

Även om många har flytt från Syrien finns det kvar kvinnor som gör stor skillnad förklarar Nursel Awrohum.

– Det finns de som lyckats ta sig ut ur landet. Men även de som är kvar och kämpar tappert för att folk ska ha det lite bättre. Det finns till exempel en organisation, ADO, Assyriska demokratiska organisationen, som delar ut matkorgar till behövande.

Hon påpekar också att konferensen inte hade kunnat genomföras om det inte vore för de kvarvarande kvinnornas mod.

– De vågar ta sig ut och prata om situationen. De är väldigt modiga som vågar göra det.

Utöver utsattheten som kvinna tillkommer även ytterligare en utsatthet i och med rollen som kristen minoritet i området.

– Man är kvinna och tillhör en minoritetsgrupp som inte har en röst utåt. Det blir en dubbel utsatthet. Barnen kan inte gå i skolan och få en framtid. Det är väldigt känsligt för en förälder att inte kunna ge sina barn bra förutsättningar, säger Nursel Awrohum.

I nuläget tycker hon att det är svårt att ha en ljus bild på att det ska bli fred i den närmaste framtiden.

– Men man hoppas alltid. Att makthavarna kan komma överens om att skapa fred. Att den ena inte håller på den en sida och den andra på den andra så barn och kvinnor hamnar i mitten. När USA och Ryssland stöttar på var sitt håll blir det inte fred. Man måste kunna enas och gå samman, säger Nursel Awrohum.