Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LT-Play: Vad är Södertäljes bilister sämst på?

I Södertälje godkänns färre körprov än i landet som helhet.– Orsaken är att Södertälje har många invånare från länder med helt andra förutsättningar, säger Eddie Demir, på Centralens trafikskola.

Förra året godkändes 45 procent av de totalt 13 359 körprov för personbil som genomfördes i Södertälje. Det visar statistik från Trafikverket.

Motsvarande siffra för Sverige som helhet är 50 procent.

Lika många män som kvinnor utförde körprov i Södertälje och lika många män som kvinnor godkändes. I riket som helhet klarar något fler kvinnor än män körprovet.

Även året innan låg Södertälje under rikssnittet.

Det här är något som har diskuterats på Centralens trafikskola i Södertälje.

– Orsaken till att färre godkänns på körprovet är att Södertälje har ganska mycket invandring, säger Eddie Demir, föreståndare och utbildningsledare.

– Många kan inte svenska språket så bra och kommer från länder med annan infrastruktur. Förutsättningarna är helt annorlunda.

Enligt Eddie Demir kuggar många med utländska körkort på körprovet.

– De tror att de ska kunna köra upp direkt privat, utan körlektioner. Det fungerar oftast inte. Många kuggar flera gånger innan de till sist inser att de måste komma till trafikskolan och ta körlektioner, säger han.

En av Centralens trafikskolas elever är Melissa Halef, 18 år från Södertälje.

– Jag tröttnade på att åka kommunalt, det tar så lång tid. Alla mina kompisar håller också på att ta körkort, säger hon.

Melissa Halef började köra med privat handledare för ett år sedan och uppskattar att hon nu tagit 15–20 lektioner på trafikskola.

Hon tycker att körningen är lättare än teorin.

– I teorin är det så många svar som liknar varandra. Det svåra med körningen är att hålla koncentrationen. Det är mycket trafik i Södertälje och jobbigt med alla korsningar och smågator.

Melissa Halef siktar på att göra sin uppkörning i början av hösten. Hon vet vad hon ska göra om hon klarar den på första försöket:

– Låna mina föräldrars bil och pendla till skolan i Rönninge.