Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LT-play: "Vad är det för skillnad på moderater och socialdemokrater?"

 
Val 2014
Visa alla artiklar

Samma dag som Social­demokraterna drog i gång sin landsomfattande skolturné lade också Alliansen fram en ny skolsatsning till vårbudgeten.
– Inte så överraskande. Men desperat, sa Magdalena Andersson (s) på besök i Ronnaskola.

Annons

”Vad är skillnaden mellan Socialdemokraterna och Moderaterna?” frågade en elev i klass 7B till Socialdemokraternas finansministerkandidat Magdalena Andersson i går.

Hon svarade med ett skratt:

– Jadu, om jag ska vara någorlunda opartiskt handlar det om hur mycket man ska ta ansvar för själv och hur mycket man ska ta hand om gemensamt i samhället. Vi i Socialdemokraterna står för att man ska göra saker gemensamt. Ungefär så.

Både Alliansen och Socialdemokraterna lade fram förslag om mindre klasser och om fler speciallärare i sina förslag i går. Så frågorna var självklara till lärare och elever från bland andra Yilmaz Kerimo, ordförande för Socialdemokraterna i Södertälje och riksdagsledamot:

– Hur fungerar tvålärarsystemet hos er?

Svaren var givna: Bra. Men man fick höra att man använder sig av ett system med halvklasser bland de yngre, men att alla teoretiska ämnen i på högstadiet har två lärare i klassrummen.

Rina Deniz, lärare i årskurs två:

– Det är ganska tufft, men väldigt lärorikt att jobba här, ofta med elever som är nyanlända. Om jag får önska är ju mer resurser viktigt. Dels med fler lärare och gärna med ännu mer stöd av studiehandledare. För det är svårt att göra allt själv. Studiehandledaren kan arabiska och kan hjälpa med de som verkligen behöver extra hjälp. Vi har ju en del elever som kommer hit helt utan skolbakgrund.

Magdalena Andersson nickade och funderade. Yilmaz Kerimo och Anna Bohman, lokal valsamordnare, noterade.

För även om mötet med skolan, med den passionerade och karismatiska rektorn samt entusiastiska lärare och duktiga elever från elevrådet gav en positiv bild av Ronnaskolan märktes problemet med att Ronna tar emot en så stor del nyanlända elever vara en nöt att knäcka.

– Det pratas om att ha speciella förberedelseklasser, men det skulle inte gå här. Då skulle halva skolan vara förberedelse och ta massor av resurser. Nej, de får komma rätt in i verksamheten, förklarade rektor Lina.

Just mål och resultatuppfyllelse, samt uppföljningarnas betydelse poängterades ofta och mycket för civilekonomen Andersson.

– Skolfrågan prioriteras högst av väljarna, så självklart lägger vi i Socialdemokraterna stor vikt vid det, sa Magdalena Andersson som också lovade att komma tillbaka till Södertälje innan valrörelsen var över.