Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LT-Play: Utseendet på nya konsthallen splittrar Järnaborna

Många har reagerat på LT:s artikel om den planerade konsthallen i Ytterjärna. Det är utseendet på byggnaden Kristallen som engagerar.

Betongbunker. Magnifikt. Fruktansvärd. Jättecool. Bland det fulaste jag sett. Åsikterna om den planerade konsthallen i Ytterjärna går isär. 

–Modern arkitektur kommer alltid att få reaktioner, säger Teresa Westman, planarkitekt på Södertälje kommun.

Sedan LT för en dryg vecka sedan presenterade bilder på stiftelsen Kristallens planerade konsthall i Ytterjärna, har frågan om dess utseende diskuteras livligt.

Vad debatten främst handlat om är utseendet på den 15 meter höga kubformade betongbyggnad med namnet Kristallen som utgör en del av konsthallen.

– Jag skulle gott kunna klara mig utan den, säger pensionären Göran Andersson när LT träffar honom på torget i Järna. Han menar att byggnaden inte smälter in i miljön, och skulle ha föredragit mjukare former som de på kulturhuset.

Han är inte ensam om att ha en åsikt. Under den senaste veckan har många järnabor kommenterat och diskuterat Kristallens utseende, inte minst i en Facebooktråd. Och åsikterna varierar. De som är mindre förtjusta över utformningen skriver bland annat:

” ... Betongbunkern var bland det fulaste jag sett. Hur tänkte dom där när de ska ställa ut en sån koloss mitt i en underbar lantlig plats ... ”

” ... Betong kan vara vackert, formen som presenteras ovan ser ut som en krigsbunker ... ”

” ... Jag tycker det är pinsamt vilka fula byggnader vi efterlämnar till kommande generationer ... ”

Andra är betydligt mer positiva och skriver:

” ... Jag gillar det! Tror det kommer passa in och håller tummarna för att det verkligen blir av ... ”

” ... Cool! Djärvt! Kul för Järna! ... ”

” ... Platsen för betongklumpen är perfekt. Den sticker ut vilket Järna också gör ... ”

Att meningarna är delade är bara naturligt menar planarkitekten Teresa Westman.

– Några skulle störa sig på om det var i glas, några om det var i trä, säger hon, och menar att ingenting är bestämt ännu.

–Det är fortfarande bara skisser, och mycket kan ändras innan man drar i gång ett eventuellt byggande av konsthallen, säger hon.

Allmänheten kan lämna sina åsikter om bygget till den 16 september. Datum för eventuell byggstart kan inte Teresa Westam ge i dagsläget.