Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LT-Play: "Tråkigt att det händer i vårt fina Södertälje"

I natt förstördes två bilar i en brand i Hovsjö centrum och ytterligare tre skadades. LT var på plats och pratade med boende.

Under natten mot måndagen såg någon eller några i Hovsjö till att Södertälje befäster sin placering som ett av landets mest bilbrandshärjade områden. Två bilar brann totalförstördes och ytterligare tre bilar skadades av branden.

Isa Nayis och Natalie Isak bor i Linköping och var under söndagen på besök i Hovsjö för att dagen efter åka vidare till Arlanda och åka på solsemester till Cypern. Deras bil stod parkerad bara några meter bakom de två bilarna som totalförstördes. Och resan hade kunnat bli med taxi till Arlanda och utan bagage.

– Vi valde att lämna bagaget i bilen för att slippa släpa på det. Först lämnade vi även väskan med pass och biljetter, men de gick jag tillbaka för att hämta, säger Isa.

Senare under kvällen såg de att det började brinna på parkeringen och skyndade sig ner och larmade samtidigt polisen.

– Först tänkte jag att jag skulle flytta på bilen, men elden tog sig och det började smälla. Flera gånger. Så det kändes lite för farligt. Det var bättre att invänta polis och räddningstjänst, säger Isa.

– När vi parkerade pratade vi och skämtade lite om att bilen skulle brinna. Och så blev det nästan så. Galet. Det är så fruktansvärt för oskyldiga bilägare och de boende, säger Natalie Isak.

På Hovsjö Rehab, som har sin verksamhet intill den drabbade parkeringen har man inga av sina företagsbilar parkerade där över natten. I stället har man valt att parkera på annan plats.

– Efter skadegörelse och stulna vindrutetorkare togs det beslutet, säger Javier Fuentes, arbetsterapeut på Hovsjö Rehab.

– Det är så tråkigt. Det känns som det är minst en brand i veckan, säger han.

För ett par år sedan blev Javier själv drabbad när hans bil totalförstördes i en brand i Hövsjö.

– Jag jobbade som boendestödjare och jobbade natt. Klockan tre fick jag ett samtal från polisen som berättade att min bil brann. Det var en hemsk känsla, säger han.

Flera som LT pratat med är oroliga för att lämna bilen, även om det är för en kort stund och mitt på dagen.

– Det är så tråkigt. Vad är det som händer med vårt fina Södertälje, säger Olga Vilhelmsson, som besökt en väninna.

– Det är likadant i Geneta där vi bor. Det känns som det bara blir mer och mer. Det är tråkigt och väldigt farligt, säger hon.

Enligt Mats Tryselius på Telge Bostäder, menar att man gör vad man kan för att motverka problemet, även om det inte är lätt.

– Vi försöker ha belysning och öppna platser så att gärningsmännen ska vara lätta att upptäcka, säger han.

– Även om det i många fall handlar om försäkringsbedrägerier är det många runt omkring som blir drabbade, säger Mats Tryselius.

Läs även: Boel Godner (S): "Det är för jäkligt".