Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LT-Play: Tonårslöftet trivs bäst bland seniorer

Bollhallen var som ett andra hem för Maria Lindius när hon växte upp. Nu spelar hon i elitserien med Hammarby och vann nyligen en av deltävlingarna i Juniormasters, Sveriges största ungdomstävling.

Det finns inte längre något damlag i Södertälje sedan Club 90 lagts ned. Och återväxten är dålig.

– Vi är bara tre tjejer i klubben. Vi försöker locka nya med ungdomsbowling på tisdagar, förklarar Maria Lindius.

Hon har nyligen fyllt 18 år

och jobbar i Bollhallen när hon har sportlov från Wendela Hebbe-gymnasiet, där hon går till vardags. Hon är medlem i Scania IF, men klubben har bara herrlag i seriespel. Och eftersom det inte finns tillräckligt med tjejer för att bilda ett lag får Maria spela med Hammarbys elitserielag genom ett samarbetsavtal.

– Jag började där inför den här säsongen, och det har gått bra, säger Maria Lindius.

Med bägge föräldrarna som bowlare tillbringade hon mycket tid i Bollhallen. Och trots att det inte var så många andra yngre som bowlade tyckte hon att det var kul.

– Jag bodde nästan här och trivdes bra. Jag vande mig att spela med äldre, berättar Maria Lindius och blickar ut över bowlingbanorna där sportlovslediga utnyttjar veckan till att spela bowling.

Maria Lindius tog USM-silver förra vintern. Annars har hon spelat mer seniortävlingar. Under hösten spelade hon bara en av de fyra deltävlingarna i Juniormasters, då gick hon inte vidare från kvalet. Bättre gick det vid deltävlingen i Stockholm i början av februari. Maria Lindius vann hela tävlingen.

Juniormasters, för spelare upp till 23 år, var inget stort mål från början.

– Det har blivit ett mål nu sedan jag insåg att det går bra att spela med yngre. Jag har känt mig mer bekväm att spela med seniorer, säger Maria Lindius.

Tre deltävlingar återstår innan det blir final, i Göteborg i juni. I och med segern har Maria samlat nog med poäng för att tillhöra de som just nu är inkvalade till finalen.

Men hon har anmält sig till deltävlingarna i Karlskoga och Västervik för att samla mer poäng. Innan Mastersfinalen väntar ett junior-SM i Falköping i slutet av april och början på maj.

Vad har du för målsättning som bowlare?

– Att utveckla mitt spel och nå högre resultat.

Har du medaljer i sikte på JSM och Juniormasters?

– Målet är att nå så långt som möjligt, säger Maria Lindius försiktigt.

Hon tränar en gång i veckan med Scania och en gång med Hammarby. Men sedan blir det ofta lite extraträning på egen hand. Just nu ligger hon lite lågt. En överansträngning i benet gör att Maria tränar lite mindre.

Elitbowlare från Södertälje

Namn: Maria Lindius.

Ålder: 18 år.

Familj: Pappa Bosse och mamma Jenny.

Bor: Bårstabergen.

Studerar: Går på Wendela Hebbegymnasiets musiklinje. ”Sjunger, spelar piano och gitarr”.

Aktuell: Spelar bowling med Hammarbys elitserielag men är medlem

i Scania IF. Vann nyligen en deltävling i Juniormasters.