Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LT-Play: Susar fram i vindens hastighet

Med rejäla vindar kan de susa fram i över 100 kilometer i timmen. I lördags blåste det bara tre sekundmeter – då gäller det att styra seglet rätt.

– Tre sekundmeter, det är som att man går raskt i 10 kilometer i timmen. Med den vinden har jag kommit upp i 53 kilometer i timmen med isjakten, säger Södertäljebon Bosse Carlsson, som fick blodad tand för isjakt redan 1995.

Tillsammans med brodern Lasse Carlsson, har han dragit i gång isjaktssällskapet ute i Enhörna – eller rättare sagt ute på Mälarens is.

– Vi har som princip att åka om isen är minst tio centimeter tjock, jag provborrade i går och den är 13 centimeter, säger Bosse Carlsson och förstärker klädseln samt förbereder surfingseglet på sin isjakt – en Isabella – för dagens segeltur.

Isen ligger blank, härifrån ser man Björkö där Birka en gång ståtade. Men vinden hade kunnat vara starkare. Det snabbaste Bosse Carlsson kommit upp i är 110 kilometer i timmen, säger han.

– Men då blåste det ordentligt.

Isjakten är en vinddriven farkost med segel som balanseras på tre metallskenor, eller medar, med låg friktion. Med hjälp av seglet styr man. Liknande isbåtskonstruktioner finns avbildade i Nederländerna från 1600-talet och i Norden användes de som färdmedel och av postroddare.

– Det var det snabbaste färdmedlet fram till 1800-talet då lokomotiven kom, säger Bosse Carlsson.

För ett par år sen åkte flera i sällskapet över isen från Enhörna bort till Taxinge slott för en fika.

– Det tog 27 minuter med paus. Jag fick invänta de andra på vägen, berättar brodern Lasse Carlsson.

Ibland kan oturen vara framme och isjakten åker över kanten till en vak. Bosse Carlsson berättar om ett tillfälle när det hände.

– Jag tog mig lätt upp på isen men isjakten låg kvar. Det blåste så kraftigt den dagen att man inte kunde stå upprätt, vi kröp omkring på isen när vi drog upp den.

Två andra som seglar isjakt är tidigare kriminalinspektören Peter Ståhl och Inka Olsson. De har en DN-modell till isjakt. DN står för ”Detroit News”, som på 30-talet utlyste en tävling i att utforma en isjakt. Den modell som vann fick namnet DN och håller måttet än i dag.

Peter puttar iväg isjakten med Inka och hon får upp hyfsad fart ute på isen genom att fånga upp vinden med seglet. Längre ut på isen visar det sig att det blåser mer och farten ökar.

– Det är så härligt med vinden, då kommer adrenalinet. Allra härligast är det på våren när solen ligger på från en klarblå himmel, säger Inka Olsson efter att ha tagit en sväng ute på isen.

Sedan hoppar Peter Ståhl i isjakten och susar ut på isen. Vinden har återkommit och snart fylls Mälarens is av flera segel.