Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LT-Play: SSK-målvakten redo för nytt playoff

Förra säsongen kastades Alexander Sahlin in mitt i playoff-spelet. Därmed vet han vad som väntar för SSK nu.- Det blir roliga och tajta matcher, säger SSK-målvakten.

Annons

Det är slutspelsdags för SSK. Laget måste ta sig genom tre playoff-rundor, där var och en avgörs i bäst av tre matcher, för att kunna ta sig tillbaka till hockeyallsvenskan.

Första hindret på vägen är Halmstad, som SSK möter på bortaplan i morgon torsdag, följt av hemmamatch lördag och eventuellt söndag, om det krävs en tredje och avgörande match.

-Det ska självklart bli roligt. Det blir roliga tajta matcher, säger målvakten Alexander Sahlin, som är tillbaka efter sin skada som han åkte på i bortamatchen mot Troja/Ljungby i allettan.

-Det är bättre nu, mycket bättre. Jag tränar för fullt nu och krigar om en plats. Tar Waltin ut mig, då spelar jag, säger han.

Vad tror du om matcherna mot Halmstad?-Jag har jättedålig koll på Halmstad. Men de kommer kriga i alla fall, det vet jag. Och de kommer vilja vinna lika mycket som oss. Så vi får se hur det avgörs, säger Sahlin.

Säsongen har varit ett positivt steg i karriären för 24-åringen från Gävle. Från att ha hoppat runt en del de senaste säsongerna och haft svårt att ta en ordinarie plats, har han vuxit fram till SSK:s bäste målvakt under den här vintern.

-Förra året (i Almtuna i hockeyallsvenskan) blev det inte många matcher, det gick väl sådär också. Det är svårt med när man inte får spela så ofta. Den här säsongen har jag fått spela mer och det har gått bra. Det har varit ett steg i rätt riktning för mig (att komma till SSK). Jag ville spela fler matcher, jag hade flera alternativ att välja på (inför säsongen) men det lockade att spela för en anrik klubb som SSK, säger Sahlin.

Han spelade fyra matcher i playoff med Huddinge förra säsongen, och vet att matcherna får en annan karaktär än under ordinarie säsongen.

-Det blir en del nerver, absolut. Men det är en vanlig hockeymatch. Det är så man får tänka. Jag brukar bli ganska nervös, oavsett om det är Tierp eller Västervik man möter. Men sen när man kommer ut på isen brukar det släppa direkt, säger Sahlin.

En olikhet är att det blir fler matcher på färre dagar. Match två och tre spelas dagarna efter varandra, om den tredje matchen behövs för att avgöra matchserien.

-Det är vi inte vana vid. Och vissa personer i motståndarlaget kommer man reta upp sig på, det är skillnad. Det blir tajta matcher, säger Sahlin.

Han berättar även hur Mats Waltin fått honom att ändra sina rutiner som han haft för att förbereda sig för matcherna.

-Jag har haft rutiner, men nu har jag inga rutiner längre. Jag har slutat med dem. Det var Waltin som sa att man borde testa att ändra rutiner helt, som för att väcka kroppen och göra den lite mer orolig. Det var i början av allettan, säger Sahlin och ler.

Det låter farligt att ändra på sånt mitt i säsongen?-Ja, haha. Det är det väl. Men det har funkat bra.

Rutin anses ofta vara viktigt i ett slutspel. Alexander Sahlin har dock inte särskilt mycket slutspelserfarenhet. Och de senaste har inte varit särskilt positiva – men det är ändå inspirerande minnen för Sahlin.

Det ena är för fyra år sedan med Valbo i division 1 – då laget åkte ur, efter att ha legat i botten i alla tabeller hela säsongen. Laget hade till slut en sista och avgörande match borta mot Gnesta, en match Sahlin minns klart än i dag.

-Ja, det var lite roligt. Inför den där avgörande matchen hade vi tolv spelare borta. Tommy Sjödin (tidigare storback i Brynäs) var tränare och han satte på en sån där film från amerikansk fotboll som vi fick titta på för att bli inspirerade. Men det sa bara smack så gjorde Gnesta två mål på fem minuter, då var det kört, minns Sahlin.

Andra minnet är från förra säsongen – då han förstärkte Huddinge under playoff 2 och 3 – först efter att ha storspelat i två matcher mot Östersund, där Sahlin höll nollan i den tredje och avgörande matchen.

-Ja, så var det. Jag minns inte riktigt, men jag minns att de (Huddinge) förlorade i Östersund. Jag sa åt målvaktstränaren (i hans dåvarande klubb Almtuna) att ringa Huddinges tränare, jag ville spela matcher. Så jag lånades ut dit.

Därefter förlorade Huddinge mot Tingsryd i två raka matcher där båda avgjordes i förlängning.

-Det var två riktigt tajta matcher, och grymt roliga matcher. Hoppas vi kan gå hela vägen med SSK nu i stället, säger Sahlin.

Fakta: Alexander Sahlin

Född: 8 maj 1991 i Gävle.

Bor: Stockholm.

Position: Målvakt.

Längd/vikt: 186 cm/77 kg.

Karriären: Moderklubb Brynäs. Spelade TV-pucken med Gästrikland. Bytte klubb från Brynäs till Leksand under juniortiden. Skrev 2013 på för Almtuna i allsvenskan, där det blev totalt 27 matcher på två säsonger och lån till

division 1-klubbar. Gör nu sin första säsong i SSK. Har totalt släppt in 1,73 mål per match den här säsongen och haft en räddningsprocent på 93.