Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LT-Play: Sofias blogg om fantasiresor prisas - här är hennes bästa tips

Sveriges bästa reseblogg. – Det är jättekul att få ett erkännande för jag lägger väldigt mycket tid på bloggen. Vinnaren Sofia Zetterqvist, från Järna, är både glad och hedrad. Nu hoppas hon kunna resa ännu mer.

Järna. Man brukar säga att en bild säger mer än tusen ord. Men Sofia Zetterqvist tycker att det en underdrift.

– På internet är en bild mer än en miljon ord. Jag började blogga för att jag gillar att skriva, men nu har bilderna fått mer plats. Jag märker att det är bilderna som folk uppskattar mest.

Framgången med resebloggen fantasiresor.se har gått fort. Sofia Zetterqvist började blogga under en backpackerresa tillsammans med några barndomsvänner. Då handlade det främst om att hålla kontakten med familj och vänner hemma i Sverige. Men Sofia fick mersmak. För bara tre år sedan började hon satsa mer seriöst på bloggandet. I dag reser hon både på egen hand, med vänner och på sponsrade bloggresor.

Bloggen är ”användarvänlig och inspirerar verkligen till att resa och upptäcka nya platser”, skriver juryn som motiveringen till Travelmarkets pris Sveriges bästa reseblogg. Redan 2014 vann Sofia Zetterqvist i en liknande tävling, men denna gång blev hon ännu gladare.

– Det känns roligare nu för finns det så många nya bloggare som börjat.

Sofia Zetterman varvar vackra bilder med kortare välskrivna texter. Det blir ofta bilder på mat – alltifrån kaffekoppar och varma köttgrytor till färgglada drinkar.

Tycker du om att laga mat?

– Lite, men jag tycker mest om att äta den, säger Sofia Zetterqvist med ett leende.

Hon har vant sig vid att maten hinner bli kall innan hon är redo att äta. Det är viktigare att fotografera.

– Jag skriver om sådant jag själv tycker är intressant. Och det kan bli runt 3 000 bilder på en helg.

Och favoritlandet är utan tvekan Italien.

– Jag kan resa dit hur mycket som helst. De har den perfekta cappuccinon, den krämigaste mozzarellan, vackraste husen och snyggaste killarna.

Senaste resan gick till Krakow. Precis som på många platser i Italien krävdes det lite ansträngning för att hitta stadens hjärta.

– Om man går in på innegårdar och öppnar stängda dörrar kan man komma in i små paradis. Det är värt att gå in i den där restaurangen som såg tråkig ut på utsidan, säger Sofia Zetterqvist.

Hon vill alltid hitta det hon kallar en ”trendig atmosfär”.

– Det handlar ofta om kvalitet och att vara där de unga är. Att inte bara skriva om det som guideböckerna skriver om.

Nästa gång vill hon resa till London. Sofia har hört talas om stadens ”gömda barer”. Precis som ingången till det magiska landet Narnia måste besökaren veta om var dörren är för att hitta den.

– Det är roligt med det lite ovanliga, säger Sofia.

Båtresan blev en mardröm

Namn: Sofia Zetterqvist.

Ålder: 27 år.

Gör: Resebloggare och frilansande copywriter.

Bor: I Stockholm men är uppväxt i Järna.

Bor helst på resan: I en Airbnb-lägenhet eller på ett Boutiquehotell som är lite mindre och personligt.

Mardrömsresan: En fyra dagars båtresa med färja i Indonesien. ”Vi var rädda att bli sjuka av maten så vi åt bara ris och Magnumglass. Dessutom var det bara män på båten och de tittade in i vår hytt hela tiden.”