Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LT-Play: Skolmodell ska ge bättre källsortering

Sopsorteringen i Hovsjö ska bli enklare från och med nu. Med en tydlig, och för barnen välbekant märkning hoppas man få fler att slänga sitt avfall rätt.

Södertälje är bland de sämsta kommunerna i landet att sopsortera. Det visar statistik från förpacknings och tidningsinsamlingen – Fti. Och bland jämförbara kommuner innehar man jumboplatsen.

– Det kommer kanske aldrig att bli riktigt bra, men det finns mycket som kan bli bättre, säger Telge bostäders drift- och servicechef Mats Tryselius.

I Hovsjö har man under sommaren gjort flera förändringar för att underlätta de boendes källsortering. När sopnedkasten i trappuppgångarna har stängts igen har man hänvisats till sopstationer på gården där allt hushållsavfall kan sorteras. Sopstationerna har dessutom fått en helt ny märkning enligt en kommunal standard – ”Miljönären”.

”Miljönären” är en standard framtagen av Telge fastigheter och Telge återvinning, där varje kärl har en egen färg och bild. Den är framtagen för och används i skolorna sedan i fjol. Vilken också är anledningen till att märkningen nu även finns på sopstationerna.

– Vi ville ta något som fungerade i skolan till gatan, säger Hovsjö sommars samordnare Rodan Hanna som tillsamman med ungdomsprojektet har varit med och genomfört förändringen.

– Förhoppningen är att, förutom tydliga bilder och färger att barnen, som redan är bekanta med systemet även ska kunna hjälpa sina föräldrar lära sig sortera rätt, säger Rodan Hanna.

Av de runt 300 ungdomar som deltagit i Hovsjö sommar, har många hjälpt till att iordningställa sopstationerna. Man har även funnits på plats på dagarna för att berätta för de boende hur det ska gå till.

– Här har vi suttit flera dagar och pratat, bjudit på kaffe och instruerat de boende, säger han och pekar på en plats bredvid en av sopstationerna.

Om det har gett någon effekt är ännu för tidigt att säga, men Wendela Falkenström på Telge bostäder är positiv till projektet.

– Jag tror på idén. Och framför allt att det finns en röd tråd genom förskola, skola och hemmet och att det ser likadant ut. Det kommer inte få alla att källsortera förstås. Men vi får jobba vidare med att sprida information och budskap, säger Wendela Falkenström.

De boende som LT pratat med ställer sig positiva till förändringen.

– Det är bra att de stängde igen sopnedkasten. Det luktade väldigt illa i huset, säger Yousef Issam som bott i Hovsjö i femton år.

– Jag har inga problem att sortera, men jag kan förstå att man kan ha det med tanke på språk och annat. Men jag tror och hoppas att det kommer bli bättre, säger Yousef Issam.

Så sorterar Södertälje

Sorterat i Södertälje 2015 Antal kg/fast boende. Rikssnittet inom parentes

Glas: 16,09 (19,93)

Papper: 7,77 (13,51)

Plast: 3,1 (6,08)

Metall: 0,91 (1,58)

Tidningar: 19,75 (26,24)

Miljönären: En standard för källsortering där varje av de åtta kärlen har en egen färg.

Mål: Att kommunens alla 85 förskolor och skolor ska implementera Miljönären innan slutet av 2016.

Källa: FTT och kommunen