Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LT-Play: Sista måltiden hos Alexander i Hovsjö

Lagom till påsk serverade Alexander Kachura ”Sista måltiden” på sin Kringelkrogen i Hovsjö.– Lite vemodigt, men nu går jag vidare.

Först kom snickarna, sedan sopåkarna. Några målare, folk från hemtjänsten och brevbärarna.

– Va? Ska han sluta? Det var tråkigt att höra, säger en man med målarkläder i matkön.

Det blev en sista måltid under andakt för kompisarna på Hygienbygg. Johnny Svedlid, Conny Mattsson och Peter Hedberg tog sin sista lunch och tog tillfället att tacka krögaren Alexander Kachura – och det blev en bild som påminner lite om Leonardo da Vincis ”Sista måltiden”.

– Jag har nog käkat raggmunk här varje vecka i två och ett halvt års tid nu, säger Peter Hedberg och tar sig om magen.

– Och kroppkakor, fyller Johnny Svedlid i. Det är bra, god och mycket mat – man har inte blivit smalare.

– Man börjar lära sig vilka yrkesgrupper som kommer – och när. Det är många stammisar som hittar hit, förklarar Johnny Svedlid – som renoverar badrum i Telge Hovsjös fastigheter – när han inte äter lunch.

Mitt i invandrartäta Hovsjö har alltså en vitrysk kock lagat svensk husmanskost i servicehusets kök under tio år.

Och lyckats med det.

– Jag har satsat på lite annorlunda öppettider, jag öppnar redan halv nio och det är några byggarbetare som kommer tidigt. Jag har väl cirka 100 lunchgäster per dag, fast av någon anledning, alltid färre på onsdagar, säger Alexander och gör i ordning såsen till dillköttet, tittar till pannkakorna och rör om i ärtsoppan.

Han lagar maten, serverar den, och går runt och pratar med gästerna. Med kockmössan på.

– Jag fick nys om den här restaurangen, sedan flyttade jag och min fru hit för att vara nära jobbet. Men hon är borta nu, fortsätter Alexander koncentrerat.

– Men jag stänger nu, ska gå till ett annat jobb. Vi får se vad som händer här sedan. Jag vet inte.

Kevin Graham väntar på sin portion. Hans sista måltid blev en wokrätt.

– Det är det bästa som finns att åka upp hit för att äta, säger han med lite engelsk brytning. Jag är från Nya Zeeland, men jobbar nere på stan på DynaMate.

När man sitter på Kringelgården under lunchen får man träffa de mest spridda yrkesgrupper.

Närmast disken sitter hemvårdarna, vid dörren brevbärarna. Vid stora bordet i mitten byggarna (efter att renhållningsarbetarna lämnat), vid ena väggen målarna och längs väggen längst bort pensionärerna.

Tjänstemännen, de med kontorskläder, intar mitten nära salladsbuffén.

Under den sista måltiden.