Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LT-Play: Segern: Skanskas planer för Taxinge krossas

Skanskas planer på en bergkross i Taxinge har stött på många hinder. Det svåraste dök upp förra veckan – och går inte att ta sig förbi. Slutsats: Det blir ingen bergkross i Taxinge.

Skanskas planer på en bergkross i Taxinge har stött på många hinder. Det svåraste dök upp förra veckan – och går inte att ta sig förbi. Slutsats: Det blir ingen bergkross i Taxinge.

Kampen mellan Taxingeborna och Skanska har pågått i två och ett halvt år. Nu talar allt för att byborna står som segrare.

– Det ser bra ut, men innan vi har svart på vitt blir det ingen fest, säger Ove Eriksson, som bor i Finkarby.

Mer än 70 yttranden har kommit till länsstyrelsen inför beslutet om tillstånd. Mer eller mindre alla är kritiska till Skanskas planer på att krossa 1,5 miljoner ton berg i ett bergrum ett stenkast från Mälaren.

Ett yttrande är viktigare än de andra. Det kommer från Uppsala akademiförvaltning, som sköter den stiftelse som äger marken mellan hamn och bergrum. Där vill Skanska dra ett transportband.

Skanska har dock inte tagit initiativ för att få till ett avtal om att utnyttja marken. ”Vi kommer inte heller att upplåta någon nyttjanderätt för transport av bergmaterial över vår fastighet”, skriver Uppsala akademiförvaltnings Curt Malmenstedt.

– Vi säger nej om vi får frågan. Vi är inte särskilt roade av att ha verksamheten på vår mark. Den är inte positiv för oss eller för bygden, säger Curt Malmenstedt till LT.

Han ställer sig frågande inför Skanskas tystnad.

– Vi är förundrade. Projektet bygger trots allt på att man använder vår mark. Skanskas agerande är ovanligt – vi känner inte igen det. Vi har ett stort markinnehav och stöter därmed på sådana här situationer, säger han.

Kunde ni inte ha varit så här tydliga tidigare – och sparat både på en massa arbete och oro i Taxinge?

– Det är möjligt. Vi har inte funderat så mycket på det, utan trott att vi skulle få en presentation och en chans att lägga fram våra tankar, säger Curt Malmenstedt.

Torbjörn Andersson på Skanska känner till akademiförvaltningens inställning – och ger ett rakt besked:

– Står de fast får vi inte upp bergmaterialet till bergrummet. Då blir det inget. Då faller projektet, säger han.

Borde ni inte ha frågat dem i början av processen?– Jo, vi skulle ha tagit kontakt direkt. Men Uppsala akademiförvaltning har fått all information och eftersom vi inte hörde något hade vi ingen anledning att tro att vi skulle få ett tvärt nej. Får vi vara efterkloka skulle vi ha tagit diskussionen tidigare.

LT träffar några Taxingebor hemma hos Gunnar Örnerborg. Han riskerade att få transportbandet precis bakom knuten och har varit en av de mest aktiva motståndarna.

Varken han eller de andra vågar ta ut segern än.

– Vi ropar inte hej, men visst ser det positivt ut, säger Gunnar Örnerborg.

– Står Uppsala akademiförvaltning fast blir det ingen bergkross – då bockar vi oss djupt, säger Ove Eriksson.

Skanska drar inte tillbaka sin ansökan, utan låter länsstyrelsens miljöprövningsdelegation fatta sitt beslut.