Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LT-Play: Så vill Järnaborna ha sitt centrum

Med mer grönska, växthus på taken och stora konstverk skulle centrum blir en plats som Järnaborna är stolta över. Samhörigheten skulle dessutom öka, tror Grunde Avharstveit.

Annons

Del 2 Järna i förändring. Just nu görs en del förändringar i centrala Järna. Pollarna längs Storgatan över Klockaretorget togs bort – vilket drog i gång en trafikdebatt som pågår än.

Men centrum behöver mer, tycker många. Grunde Avharstveit, som LT träffar mitt på Storgatan, är definitivt en av dem.

– Tänk dig växthus på taken här. Man kan utnyttja spillvärmen som annars går rakt ut. Här på taken kan säkert hundra personer jobba med odling, säger han och blickar uppåt.

– Gavlarna här är varje bildkonstnärs dröm. Det finns gott om konstnärer och de borde ses som en resurs.

Järna är ingen okänd plats. Men den som kommer hit första gången blir kanske besviken.

– Man kliver av tåget med en förväntan. Järna är en känd ekologisk och filosofisk plats. Men här är som ett vakuum, medan Ytterjärna blomstrar, säger Grunde Avharstveit, själv Järnabo sedan fyra år.

I stället kunde besökaren mötas av en välkomsthälsning i form av vinbärsbuskar att plocka från och planket upp mot centrum – en plats för mer konst förstås.

– Hela gatan upp kunde vara ett galleri. Konst kan göra extremt stor skillnad för en stad.

Grunde Avharstveit inser att vissa kanske rynkar på näsan åt hans idéer. Men ett första steg är att mötas, säger han.

Antisar och gruntisar – för att låna ett uttryck från fotbollskampen Slaget om Järna. Unga och gamla. Företag. Föreningar. Skolor. Kommunen behöver vara med, men den drivande kraften kan lika gärna vara näringslivet.

– Kommunen behöver inte bidra med en massa miljoner – men vara med och skapa en handlingsplan. Jag hoppas att man känner att det här är en nödvändig investering.

Odlingarna kan skötas av Järnaborna själva – av pensionärer och andra frivilliga, av praktikanter från Järna naturbruksgymnasium och utbildningscentret Skillebyholm.

– Jag tror att många vill se hur det växer och få tillgång till god och näringsrik mat.

– Jag tror helt och fullt på att vi mår bra när vi äter sunt och har grönt omkring oss. Här kan Järna gå i bräschen.

Järna är, som andra orter, drabbat av stök och skadegörelse. Grunde Avharstveit tror och hoppas att odlingar och offentlig konst får vara i fred.

– Det blir förhoppningsvis bättre när man känner en stolthet över att komma från Järna. Vet du att din kompis har gjort något – då förstör du det inte, säger han.

– Det är hög tid att sätta i gång. Vi kan föra Järna in i en ny era.

”Jag tror att vi alla okynneskör genom centrum”

Stationsområdet fräschas upp, liksom parken i hörnet av Snickarvägen och Turingevägen och Järna torg, där det ska byggas en utomhusscen. Och på Klockaretorget möts bilar och gående på ett nytt sätt. Det händer en del i centrala Järna.

En annan fråga är om det är dags att skapa en ren gågata i Järna centrum. Bland de ortsbor som LT har pratat med går åsikterna isär. Så här svarar några politiker.

– Ja, det tycker jag egentligen. Vi har pratat om det och får se om det är genomförbart, säger Elisabeth Björk (V).

– Det finns både för- och nackdelar. Handlarna vill ha trafiken kvar. Helt ärligt vet jag inte. Jag är positiv till att de gående får ta mer plats, men leder vi trafiken bort från ett ställe hamnar den på ett annat ställe, säger Hanna Klingborg (MP).

– Jag tror att det är svårt att ta bort trafiken helt. Vi måste ha bra tillfart till centrum. Jag tror att vi alla okynneskör där. Vi måste lära om, säger Susanne Bergström (S).

– Då går folk på Åsgatan i taket. Det gäller nog att fördela eländet, säger Per-Anders Fritshammar (C).

– Jag är kluven. Vi måste se på konsekvenserna. Just nu känner jag inte att vi ska stänga av, säger Michael Andersson (M).