Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LT-Play: Så går det till när LT åter trycks i Södertälje

Efter flera år på andra orter trycks LT i Södertälje igen.– Roligt att cirkeln sluts, tycker tryckeriets platschef Leif Ahlind.

Många läsare minns säkert när LT trycktes i tidningens lokaler i Bergvik.

– Till och med början av 90-talet var man tvungen att ha tryckeriet och tidningen i samma lokaler men den digitala överföringen öppnade nya möjligheter, säger Leif Ahlind som har jobbat i branschen sedan 1984.

2001 började LT tryckas i Norrtälje och 2012 i Västerås, som båda tillhör samma koncern som Södertälje, V-tab.

– Vi har tryckt Svenska Dagbladet och Aftonbladet och inte haft möjlighet att trycka LT men nu öppnades en lucka, säger Leif Ahlind.

Tryckeriet är alltid i gång. Från sextiden på kvällen till sex på morgonen trycks dagspressen. På dagtid trycks reklam och tidskrifter.

Löpsedlarna trycks också här – i en särskild press.

– Tidningarna vill kunna göra olika löpsedlar till olika orter och den digitala pressen kan trycka 1 000 olika löpsedlar på samma tid som den vanliga tryckpressen trycker 1 000 likadana. Tyvärr är det för dyrt att trycka tidningarna digitalt.

När LT är färdig på kvällen skickas tidningen digitalt till Västerås. Där görs tryckförberedande arbete och sedan skickas datafilerna till tryckeriet i Södertälje.

Stefan Sjölind har jobbat här sedan 1983. Han förklarar hur datafilerna överförs i en maskin med laserbrännare som skapar tryckplåtar.

– På varje plåt är det fyra sidor och det trycks fyra exemplar av varje plåt, en för varje tryckfärg: blå, röd, gul och svart, säger han.

Vi går förbi kontrollplatser genom en glasdörr till tryckpressarna. Ljudvolymen är hög trots att pressarna går på lågtryck vid LT:s besök. Luften är sval och nära taket pyser ventiler ut vattenånga.

– Vi måste ha rätt temperatur och luftfuktighet, annars spricker trycket, förklarar Stefan Sjölind.

Här sätts tryckplåtarna manuellt in i ett så kallat trycktorn. Under trycktornet finns gigantiska pappersrullar. I tornets första våning trycks blått och rött, på andra våningen gult och svart och på tredje våningen är pappret färdigtryckt.

– Varje pappersbana har åtta sidor, fyra fram och fyra bak. Här uppe vänds pappret och skickas neråt. I den här tratten viks tidningen till rätt format och där skär en kniv till sidorna, berättar och visar Stefan Sjölind.

Vi går ner till andra våningen igen. Här finns en maskin som sätter i häftklammer och en annan maskin klipper till kanterna. Därefter viks tidningarna ihop och kommer färdiga ut på ett band.

I våningen nedanför ligger packsalen. Här kommer massor av olika band med tidningar i ett enda virrvarr. Tidningarna hamnar i olika högar som plastas in och packas på stora pallar som med truck körs till lastkajen för att sedan distribueras.

Träd återplanteras som gentjänst

Tryckeriet i Södertälje är en del av koncernen V-tab som även har tryckerier i Västerås, Vimmerby, Jönköping, Falkenberg och Landvetter.

75 personer fördelat på natt- och dagskift ser till att tryckeriet alltid är öppet.

I flera år har Södertälje tryckt Svenska Dagbladet och Aftonbladet och inte haft plats för LT – men nu finns en lucka kl 1.00–1.30.

Varje tidning har sitt eget papper och allt blir mer miljövänligt. ”Alla stora producenter av pappersmassa återplanterar 50 procent mer skog än de tar ner”, säger platschef Leif Ahlind.