Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LT-play: Så får du bättre minne - experten tipsar

Svårt att komma ihåg viktiga namn? Tänk i bilder, är knepet från minnesmästaren Idriz Zogaj som i dag är på Tom Tit för att lära ut minnesteknik.

Annons

Vad har en giraff, en stortå och en drake gemensamt? De ingår i den bildserie som Idriz Zogaj, förbundskapten för svenska minneslandslaget, använder för att lära folk att träna upp sitt minne.

Under sportlovets två första dagar har han gjort just det för besökare på Tom Tits experiment. Grundreceptet är att placera ut bilder på en plats, skapa sig en bild för varje sak att komma ihåg och sedan göra en koppling mellan bilderna.

– Då aktiverar du minnet och hela hjärnan arbetar. Du får en annan hävstång och minns mer, säger Idriz Zogaj.

Han är flerfaldig svensk mästare i minne och har skapat egna bilder till alla korten i en vanlig kortlek. I hans bildalfabet finns 100 bilder, vissa minnesmästare kan använda upp till 1 000 bilder för att memorera.

Men alla kan vässa sitt minne med träning, menar Idriz. Genom att hitta egna associationer går det att bryta ner 500 ord till fem bilder. För att minnas att göra ett inköp och ringa till mamma kan du visualisera dig en påse på huvudet och en telefon som ringer ur munnen, förklarar han.

– Alla kan lära sig det, och ta kontroll över att skapa bra minnen. Men att repetera och att ha bra rutiner är viktigt.