Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LT-Play: Ronnabor känner inte igen sig

Ronna har aldrig varit tryggare, får LT veta när de frågar de som bor eller arbetar i området. Ingen känner igen sig i polisrapporten om särskilt utsatta områden.

”Jakten på klick, läsningar och likes har inga gränser när rubrikerna ska skrivas” skriver någon på Facebook som reaktion på tisdagens artikel om polisrapporten som pekar ut Geneta, Lina och Ronna som utsatta och farliga områden.

”Ronna är underbart. Visst har Ronna haft sina upp- och ner-grejer, men vafan det har alla haft” skrev Amanda Andersson, 20, som reaktion på artikeln, på Facebook. Hon har vuxit upp och bott i Ronna i hela sitt liv.

– Det är hur lugnt som helst här, jag har aldrig varit rädd. Allt som skrivs i tidningarna, ger en värre bild än hur det verkligen är, säger hon.

Det enda hon har reagerat på är ungdomarna som smäller smällare.

– Men då säger jag åt killarna och då brukar de be om ursäkt, säger Amanda Andersson.

Det regnar men en hel del folk rör sig genom Ronna centrum, det är inte många som vill stanna och prata med tidningen. De som ändå stannar vill inte ställa upp med namn och bild.

– Det är hur lugnt som helst här, men de som inte får jobb, är arbetslösa och drar omkring, söker sig säkert lätt till kriminella umgängen, men det är inget som märks här. Jag skulle säga att det handlar om segregationsproblem, säger en kille i 35-årsåldern som är utbildad civilingenjör.

Men sitt namn vill han inte ha i tidningen.

– Jag vill inte bli inblandad, säger han.

Ett bud går förbi med varor till vårdcentralen.

– Jag har aldrig märkt av några oroligheter här, eller i andra utpekade områden, säger budet Lasse Nilsson, 55.

Samir Sanharib, 53, driver ett apotek i Ronna centrum, han pratar gärna om vilken skev bild som polisrapporten ger om områdena i Södertälje.

– Jag har drivit det här apoteket i två år, jag har aldrig utsatts för hot eller rånförsök. Jag vet inte vad polisen baserat rapporten på, men här är det väldigt lugnt.

Han ropar på sin dotter som jobbar åt honom på apoteket.

– Jag skrattade åt artikeln, när jag såg den, säger Lydia Sanharabi, 20.

Hon har jobbat med försäljning i många områden och har aldrig känt sig så trygg som i Ronna.

– Det känns som om medierna bara är ute efter att smutskasta Södertälje när det skrivs om problem som inte finns, säger hon.

Samir Sanharib resonerar om att polisen måste ta ett större ansvar innan de släpper rapporter som den aktuella, eftersom att den i sig skapar otrygghet.

– Det kanske var oroligt här förr, men vi har aldrig märkt av några oroligheter och våra kunder känner sig väldigt trygga, säger han.