Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LT-Play: Rökförbud välkomnas

Även rökarna är vinnare om de nya förslagen mot rökning blir verklighet. Det menar tobaksterapeuten Ulla Lennartsson.

Om regeringens utredare får som han vill kan det bli förbjudet att röka på uteserveringar, busshållplatser och idrottsplatser. Ulla Lennartsson, tobaksterapeut vid Hälsomottagningen Södertälje, välkomnar förslaget.

– Det får en bra effekt, troligen kommer fler att sluta röka. Rökning är oerhört beroendeframkallande, men det är inte oöverkomligt, säger hon.

I juni 2005 blev det förbjudet att röka inne på serveringsställen. Sedan dess har rökningen minskat med drygt 6 procentenheter. Krögarnas oro för minskade intäkter var obefogad, menar Lennartsson.

– Effekten blev långt över vad de förväntat sig. Man fick andra typer av gäster, barnfamiljer, och personalen mådde bättre och orkade jobba kvar längre.

Utredaren föreslår även att tobaksprodukter ska förvaras mindre synligt och att butikerna måste ha särskilt tillstånd för att sälja tobak.

– Det är välkommet, jag tror att det kommer att minska rekryteringen av nya rökare. Ju färre vuxna som röker, desto färre unga som röker, säger Lennartsson.

Krävs det lagstiftning för att få folk att fimpa ciggen?

– Så länge det finns tillgängligt i stor utsträckning verkar det vara så.

Vattenpipor omfattas

Det nuvarande rökförbudet föreslås att även omfatta busshållplatser, uteserveringar, entréer och idrottsplatser.

Förbudet ska utöver cigaretter gälla för e-cigaretter, örtprodukter för rökning och vattenpipa.

Handlare som vill sålja tobaksvaror måste ha ett särskilt tillstånd, likt krögares serveringstillstånd.

Utredningen går nu på remiss. Förslagen kan träda i kraft 1 januari 2018.