Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LT-Play: Polisen om kaoset – ”Över tusen bilar måste bort”

En extra bussfil på E4 och ökad trafikövervakning från polisen. Det är några av de åtgärder som nu sätts in för att underlätta trafiksituationen i Södertälje de kommande veckorna. Hela åtgärdspaketet presenteras under fredagen.

Polisen har redan inlett sin insats med ökad trafikövervakning och räknar med att framförallt i dag fredag och söndag kommer bli intensiva trafikdagar. Den extra polisinsatsen innebär både fler polisbilar och motorcyklar på berörda sträckor. De ska hjälpa till att leda om trafiken om det behövs och förebygga olyckor.

– De här motorcyklarna ska kunna ta sig fram och göra hjärt-lungräddning om något skulle hända, säger Åke Rimborn som leder polisens insats.

Den utökade trafikövervakningen kommer sedan att pågå åtminstone under vecka 33–34 och sedan så länge det behövs. Enligt Åke Rimborn måste trafikflödena till och från Södertälje minska. Varje dag bilpendlar 20 000–30 000 personer till och från Södertälje i olika riktningar, säger han. Vanligen passerar ungefär 3 500 bilar bron i timman.

– 1 100 bilar måste bort för att få ett bra flöde, säger han.

Han tycker att resenärer ska vara beredda på att restiden ökar. Det räcker med att en bil blir stående någonstans för att köerna ska öka snabbt.

Åke Rimborn berättar också att ett körfält på E4 mellan Södertälje och Stockholm kommer att bli bussfil under rusningstid från och med måndag.

– Det kommer vi satsa hårt på att folk ska respektera. Annars kommer folk absolut inte vilja åka buss, säger Åke Rimborn.

Bengt Olsson, presschef på Trafikverket, bekräftar uppgifterna om bussfilen, men kunde under torsdagen inte säga något mer. Åtgärden är en del i ett stort trimningspaket där flera olika myndigheter är inblandade. Fler detaljer kommer att presenteras under fredagen.

– Bussfil är en av många saker som vi planerar. I morgon (fredag) släpper vi ett informationsmaterial med alla omledningar och åtgärder. För att förstå bussfilen behöver man se hela sammanhanget och hur de olika sakerna kommer att påverka varandra, säger han.

Polisens insatsledare Åke Rimborn tycker det är bra om resenärer väljer kollektiva färdmedel tills motorvägsbron är lagad.

– Använd inte bilen om du inte absolut måste, säger han.

För dem som ändå väljer att ta bilen rekommenderar han att börja resan i god tid, att ha tillräckligt med bensin i tanken och vatten och något att äta inne i bilen ifall man blir sittande där länge.

– Och respektera de nya regler som gäller. Gå absolut inte ur bilen och börja inte backa om du fastnar i en kö, säger han.