Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LT-Play: Påsken är återvinningstider

Påskhelg och strålande solväder. Då passade flera av Södertälje och Nykvarns boende på att göra sig av med gammalt skräp.

Solen sken över Tveta återvinningscentral på annandag påsk. Vid vägkanterna stack drivor med tussilago upp. Kanske var det också vädret som gjorde att det inte var lika mycket besökare som det brukar vara under påskhelgen.

– Det är ovanligt lugnt. Vanligtvis brukar det vara kö förbi bommen, säger sorteringsrådgivaren Janne Axtelius som har 15 års erfarenhet av jobbet.

En av alla som fyllt bilen med gammalt bråte var Mikael Elofsson från Norrtuna. För honom bär det av till stationen någon gång i kvartalet.

– Det är sådant vi inte kan ge bort eller sälja. Jag tänker mycket på att återvinna, det känns extremt viktigt, säger han och berättar att de har väldigt lite nytt i hemmet.

Han tycker också att personalen på stationen är väldigt hjälpsamma de gånger frågor om vad som ska var dyker upp. Hjälpsamheten är något som är en självklarhet för Janne Axtenius som tycker det är viktigt att samtidigt ha nära till humor och glimten i ögat. Något som visar sig när en man kommer med en gammal telefon med nummerskiva och frågar vad den ska.

– Antikrundan, säger Janne Axtenius leende och nickar mot containern med elektronikavfall.

I bland kommer folk med  saker som inte hör hemma på återvinningen, exempelvis döda djur. 

– Det mest udda var nog en vildsvinsskalle, säger Janne Axtenius.

Att arbeta på återvinningscentralen innebär inte bara att hjälpa till med frågor om vad diverse skräp ska. Men även att ha ögonen öppna för all småspill som hamnar utanför containrarna.

– Här är en punktering, utbrister han plötsligt och plockar upp ett par skruvar som hamnat på marken.

Förutom det vardagliga arbetet så bjuder återvinningen även på en del naturupplevelser. Något som gör att fågelskådare av och till besöker området.

– En vinter satt det nio havsörnar i skogskanten där borta, säger Janne Axtenius och pekar mot en skogsdunge med granar hundratalet meter bort.