Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LT-Play: Paddorna har vaknat

Parningstiden för paddor är i gång och experten och entusiasten Göran Johansson tog sin vana trogen ”paddgänget” ut på en expedition till Lersjön i Lina naturreservat.

Annons

– Tydligen ska det vara åtta grader när paddorna kvicknar till efter vintern, det är ingen vetenskap men det har aldrig slagit fel under de över 30 år som vi åkt ut hit och tittat på dem, säger Göran Johansson.

Under så lång tid har han och ett gäng entusiaster besökt Lersjön (Linasjön) för att studera paddorna under den gryende parningstiden. Söndagen visar sig vara rätt vald den också. I vassruggarna längs Lersjöns strandkant simmar många paddor runt i vattnet eller ligger och blänger mellan vasstråna.

– Paddor och grodor trivs bra här i Lersjön eftersom det inte är en fisksjö. De trivs inte ihop med fisk, säger Göran Johansson.

Under vintern gräver många paddor och grodor ner sig i bottenslammet och "stänger av sig" i avvaktan på våren. Då är de landlevande och äter det mesta i insektsväg som rör sig. Bara under yngelstadiet är de vegetarianer som livnär sig på alger.

Såväl paddor som grodor är smått giftiga, paddorna har ett starkare gift. Men så kan de heller inte röra sig lika snabbt och hoppa lika långt på land som grodorna.

– Ska man klappa en padda ska man tvätta händerna efteråt. Blir de angripna sprutar de ut gift ur körtlar bakom öronen, säger Göran Johansson.

Djur som äter paddor undviker skinnet.

– När utter eller rovfåglar äter paddor, då vänder de på dem och snittar upp dem i buken för att sedan äta upp dem, men lämnar skinnet kvar, säger Erik Åhlander, från Naturhistoriska riksmuseet, som ingår i paddentusiasternas gäng.

Intresset för paddorna väcktes egentligen via göken – eller snarare den försvunna göken.

– Det var för över 30 år sen som vi var här ute för att se göken, men såg inga. Däremot såg vi några andra som "gökade", nämligen paddor. På den vägen är det. Sen dess har vi åkt ut hit när våren kommer och paddorna kommit igång, säger Göran Johansson.