Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LT-play: OS-hjälten siktar mot Rio - från Nykvarn

Han är OS-hjälten som gett dubbeltrap ett ansikte. Nu satsar svenske idrottsprofilen Håkan Dahlby på ett jätteprojekt utanför Nykvarn, där han ska ladda mot OS 2016.

Säg dubbeltrap, och de allra flesta svenskar tänker på Håkan Dahlby. Den skånske 48-åringen har stått på startlinjen i tre raka OS. Han var guldfavorit men misslyckades i Peking 2008. Revanschen kom fyra år senare i London, då han efter en dramatisk final tog silver och skickade ett ”fuck you” rakt ut i etern till alla som tvivlat på honom.

Samme man är den senaste medlemmen i skytteklubben JRF Nykvarn/Södertälje JSK.

Här ska idrottsprofilen satsa mot nya medaljer i OS i Rio de Janeiro 2016. Under tiden vill han dra i gång ett jätteprojekt i skogarna utanför Vidbynäs golfklubb. Här planerar Håkan Dahlby att förvandla ett närmast vildvuxet område till en dubbeltrap-bana av hög klass – med hjälp av klubben och sina egna sponsorer.

Att en av Sveriges OS-stjärnor bytt klubb bottnar i en konflikt med hans förra klubb, Haninge JSK. Efter att ha lämnat Haninge behövde Dahlby hitta en ny klubb i Stockholmsområdet, men fann ingen som passade honom och hans OS-satsning, berättar han. Då ringde han sin gamla vän Christian Bergdahl som är medlem i Nykvarn/Södertälje.

– När jag inte hittade någon ny bana ringde jag Christian och frågade om han kunde hjälpa mig in i Nykvarn/Södertälje. Efter en halvtimme ringde han tillbaka och sa att ”det är klart”. Sedan dess har jag varit i möte med klubbens styrelse och alla är väldigt positiva, berättar Håkan Dahlby när LT träffar honom på klubbens dubbeltrap-bana.

Hit kom Dahlby i stället för att välja en klubb med en bättre befintlig bana. Men han värdesatte han hur han togs emot av klubben Nykvarn/Södertälje, berättar han.

– Klubben är väldigt positiv och intresserad av att jag är här och skjuter, det är jag tacksam för, säger han.

– Jag tror att jag också kan ge en hel del tillbaka, som att hjälpa andra skyttar i klubben och så vidare, ja att vara en del av klubben. Jag kommer ju vara här fyra dagar i veckan, säger Dahlby.

Vintertid tränar han mest utomlands, men när han är hemma i Sverige kommer det alltså vara Nykvarn som gäller. Dahlby har portabla lerduvekastare på en släpvagn, som han enkelt ställer upp på klubbens dubbeltrap-bana.

Var står ni i byggplanerna?

– Alla ritningar är färdiga, alla sponsorer är färdiga. Klubben har sagt ja. Nu är det upp till markägaren att ge sitt godkännande till att vi bygger på den här tomten.

Vad kostar det – vem betalar?

– Skulle jag räkna ut allt så är det till exempel betong till ett värde av 150 000–200 000 kronor. Plus marken, plus arbetet det kostar. Och kastarna här, de har jag fått av en sponsor. De skulle kostat 350 000, berättar Dahlby.

Det är sånt som kommer gratis tack vare ditt varumärke och dina framgångar?

– Ja.

Får Dahlby som han vill ska 40 träd tas bort, marken fyllas igen och skjutvallen flyttas 15 meter så att skjutbanan blir 80 meter lång. Något som även intilliggande skjutbanor skulle ha nytta av, säger han.

Men om det blir nej till att bygga?

– Markägaren är positiv. Och det är helt okej att skjuta här ändå.

Så det är här du tänker ladda för OS i Rio de Janeiro?

– Det är bara tre år bort. Men man måste ju börja någonstans.