Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LT-Play: Nya uppgifter om dödskraschen

Bron var på väg upp när popbandet Viola beach kraschade ner i kanalen och dog. Föraren borde hunnit stanna menar Trafikverket.

Bron var på väg upp när bilen med det brittiska indiepopbandet Viola Beach körde mot alla varningssignaler, genom bommarna och ner i kanalen natten mot lördag. Det berättar Hans Karlsson på Sjöfartsverket i Södertälje.

– Jag vet inte varför media skrivit att den var på väg ner. Det stämmer inte, säger han till LT.

Södertälje kanal som skötte broöppningen ser alla öppningar direkt via en övervakningskamera. Dödskraschen i helgen var det däremot ingen i personalen som uppfattade.

– Det är fullt normalt att ingen tittar på just den kameran just då, berättar Hans Karlsson.

I det ögonblicket har personal fullt fokus på båten som är på väg in förklarar Sjöfartsverket.

– Vi övervakar biltrafiken när bommarna fälls och ser allt bra ut måste vi lita på säkerhetsanordningen som finns och att bilisterna hörsammar den, säger Daniel Lindblad, presskommunikatör på Sjöfartsverket.

Biltrafiken över bron är det Trafikverket som ansvarar för. Inte heller de har inspelad film från tillfället. Sjöfartsverket tittade redan i lördags på sina rutiner.

– Vi hittade ingenting som gått fel. Men vi medverkar naturligtvis i utredningar som pågår, säger Daniel Lindblad.

Klockan var 01.57 när motorvägsbron mellan Södertälje hamn och Östertälje som vanligt skulle höjas för att släppa fram stora fartyg. Ett stort antal röda varningslampor blinkade först i tio sekunder för att få de nattliga bilisterna att stanna in. Sedan fälldes det första bomparet ner, cirka 150 meter från brokanten. Eftersom det gick utan komplikationer fälldes bomparet närmast bron ned, cirka 30 meter kanten.

– Det går inte att öppna bron förrän alla tre moment är avklarade. Får man några felindikationer så går det inte. Vi hade ingen felindikering från anläggningen, säger Daniel Lindblad, presskommunikatör på Sjöfartsverket.

Redan en kilometer innan bron varnades föraren för att en broöppning var på gång. Ändå har han inte lyckats stanna.

– Man får så pass mycket information om att det är broöppning att det borde ha räckt, säger Joachim Jacobsson på Trafikverket.

Vid 02.02 på lördagen föll bilen handlöst över kanten. Då hade bron höjts någonstans mellan en och en halv till två meter över vägbanan. Personalen på Sjöfartsverket upptäckte inte olyckan till en början. Larmen kom från vittnen på bron.

– Vi har haft briefing med personalen hela helgen, men alla mår bra. Ingen har sett själva händelsen, säger Hans Karlsson.

På måndagsmorgonen fortsatte arbetet som vanligt, med en femte broöppning sen olyckan.