Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LT-Play: Nu sopas Södertäljes gator

Märkt att det blivit lite renare på gatorna? Ja, det är äntligen dags att sopa in våren. Nu ger sig renhållningsbilarna ut för att frigöra dem från grus, område för område.Först ut: Centrum, Karlhov och Lina.

Under påsklovsveckan har kommunen passat på att sopa de öde skolgårdarna rena från sand och grus, eller flis som driftsplanerare Maria Mickelsson kallar det.

På måndagen gav de sig ut för att rensa upp på Södertäljes gator.

– Sopningen går enligt plan, vädret är med oss. Duggregn är perfekt för det dammbinder. Vi har vattenbilar för att det ska damma mindre men är det för varmt så dunstar det snabbt, säger Maria Mickelsson som jobbar på samhällsbyggnadskontoret i Södertälje kommun.

Mellan fem och sex veckor tar det att sopa gator och vägar i Södertälje kommun, men det beror mycket på väder och hur mycket sand som ligger ute.

Snö, hagel och kraftigt regn drar ut på processen.

– I backiga områden tar det längre tid eftersom det sandas mer i backar. Men det är mindre flis ute nu än förra året, säger Maria Mickelsson.

Varje fastighetsägare ska själv ta hand om sanden som spridits ut på på sin mark och på trottoarer och gångbanor som kantar tomten. Sand på gångbanor intill en väg får man skjutsa ut i gatan några dagar innan kommunens renhållningsbilar kommer förbi.

Exakt när det sopas i de olika områdena är svårt att förutse säger Maria Mickelsson, men det finns ett schema över vilken ordning de sopas i (se faktaruta).

På måndagen börjades städningen av centrums, Karlhovs och Linas gator och man räknade att hinna klart i Karlhov och Lina.

Du har säkert märkt den fyra fordon långa karavanen som vart och ett har en egen uppgift och har olika namn:

– Först kommer jag med penseln och plockar fram gruset åt valsen (sopvalsen, en lastmaskin med sopvals i fram som sopar rätt så brett, och som sopar ner på körbanan) så att han ska kunna komma åt det. Sedan kommer valsen efter och lägger ner det på körbanan, och jag går en gång till nere på körbanan efter kantstenen och tar loss det grus som sitter fast med penseln så att stora sandupptagaren får upp det – och sist kommer en traktor med en liten traktorupptagare bakom som gör den sista finputsningen så att det inte ligger några stenar kvar, berättar Fredrik Johansson, lagledare för ett av tre renhållningslag.

Men det är inte säkert att allt grus är borta när arbetet är avslutat. Vissa bilar blir kvar – trots att kommunen skyltat.

– Tyvärr blir ju gruset kvar där. Sedan får vi eftersopa lite, det blir ganska många vändor eftersopning. Det som är önskvärt, väldigt önskvärt, är att man uppmärksammar vår skyltning, säger Maria Mickelsson.

I den här ordningen sopas Södertälje

Södertälje tätort: Centrum, Karlhov, Lina, Ronna, Enhörna, Geneta, Bårsta, Blombacka, Västergård, Olovs hage, Högloft, Mariekälla, Saltskog, Värdsholmen, Hovsjö, Pershagen, Södra, Östertälje, Fornhöjden, Glasberga, Hagaberg, Rosenlund, Grusåsen, Brunnsäng, Ritorp, Nydala, Ragnhildsborg, Bergvik, Oxelgrenshagen, Moraberg.

Södertäljes kommundelar: Järna, Hölö, Mölnbo (ändringar kan förekomma).

Källa: Södertälje kommun

Nykvarn: Schemat för sandsopning är ännu inte klart.